ONVIF, 2008'de önde gelen kamera üreticileri tarafından kurulan bir organizasyondur. Mevcut yönetim komitesinde bulunan Axis, Bosch, Honeywell, Pelco by Schneider Electric and Sony, bu oluşumla CCTV ürün ve sistemlerini ortak payda da buluşturmayı hedeflemiştir. Öncelikli olarak ONVIF, IP tabanlı güvenlik sistemlerindeki entegrasyon sorununu çözmeyi hedefleyen dolayısıyla güvenlik sistemlerin arayüzünü standartlaştıran bir sistem olarak öne çıkar. 1996'lı yıllarda IP tabanlı güvenlik kamera sistemi üreticilerinin ürünlerini farklı işletim sistemleri ve arayüzlerle üretmesi ilerleyen zamanlarda ciddi bir entegrasyon sorunu yarattı. Bu entegrasyon sorunu da IP CCTV güvenlik kamerası kullanıcılarının, birbirinden farklı arayüzlere ve özelliklere sahip olan IP ürünlerini kullanmasını zorlaştırdı. Durum böyle olunca da farklı güvenlik sistemi ürünleri özellikle de güvenlik kameralarının bir arada çalışmasını kolaylaştıracak, entegre bir altyapıya ihtiyaç duyuldu.
ONVIF Sistemi, tam olarak bu ihtiyaca yanıt olarak doğan bir altyapı olmakla birlikte IP tabanlı farklı kamera ve güvenlik ürünlerinin bir arada yüksek uyumluluk içerisinde çalışmasına olanak veren bir sistem olarak yorumlanır. Bu doğrultuda sistem, kullanıcılarına farklı görüntü ve multimedya verilerinin bir arada dönüştürülmesine olanak veren ONVIF CCTV Profilleri sağlar. ONVIF kamera Profilleri, farklı arabirimlerle uyumluluk seviyesini maksimum seviyeye çıkartırken ses, görüntü aktarımı, kapı kontrolü, alarm yönetimi gibi başlıklarda da tam entegrasyon sağlar. Mayıs 2019 itibariyle farklı seviyelerde 497 adet üyenin bulunduğu bu ekosistemde, en üst seviye üyelik olarak kabul edilen FULL Üyelik kategorisinde 26 adet firma vardır. Honeywell, Bosch, Axis, Avigilon, Hikvision, Dahua bu firmalardan sadece bir kaçı.
ONVIF Profilleri, güvenlik sistemleri kapsamında kullanılan gelişmiş teknolojilerin uyumluluğunun sağlanmasına olanak veren teknolojilerden biri olarak öne çıkar. ONVIF Bağlantı Arayüzü Özelleştirmeleri ile de bağlantılı olarak her bir IP cihazının kendi işlevi ve ortak özellikleri taşıdığı bir profili mevcuttur. Bu özelliklerin entegre edilmesi ve bir arada kullanılabilmesi açısından ONVIF profilleri son derece önemlidir. Toplamda altı adet olan ONVIF Profilleri, farklı tip güvenlik araçlarının multimedya aktarımı ve kontrol süreçlerinde kullanıcılara bütünleşik kullanım olanakları sağlar.
A profili genel olarak elektronik sistemin kontrolü için gerekli olan erişimin sağlanmasına olanak verir. Tüm kontrol süreçlerinde erişim kurallarının belirlenmesi, takvimlerin oluşturulması gibi yapılandırma görevleri ONVIF A profili yetkilendirmeleri ile mümkündür.
C Profili, özellikle alarm yönetimi, site yönetimi ve yapılandırma süreçlerinde kullanılır. Aynı şekilde güvenlik sisteminde kapı erişimi ve kontrolüyle alakalı entegrasyonlar da C ONVIF kamera Profili kapsamında gerçekleştirilir.
G Profili, IP güvenlik sistemleri kapsamında videoların kayıt işlemlerinden ve depolama alanının yönetilmesi ile alakalı konfigürasyonu sağlar. Özellikle dijitale aktarılan görüntü ya da ses gibi multimedya verilerinin üst düzey uyumluluk içerisinde depolanmasına olanak verir.
Q uyumluluk profiline sahip olan network kamera, network monitör gibi cihazların kurulumunu kapsayan profil olarak öne çıkar. IP güvenlik cihazı ve kameraların sistemle uyumluluğu için ONVIF Q profil özelleştirmelerinin yapılması gerekir.
S profili, belirli özellikleri taşıyan IP network kamera ya da video kayıt cihazlarının kayıtlarının sisteme uyumlu bir şekilde gönderilmesine olanak verir. Bu uyumluluk modu sayesinde farklı arabirimlerde kaydedilmiş video formatlarının konfigürasyonu sağlanmış olur.
Gelişmiş video yayını için en önemli profil türlerinden biri olarak öne çıkar. T profil tipine sahip olan cihazların belirli video formatlarının dönüştürülmesine olanak veren bir takım özelleştirmeleri içeren bu sistem, aynı şekilde diğer IP güvenlik Sistemleri ile tam entegrasyon sağlar.