Kulaklıklar; televizyon, radyo ve telsiz gibi aletlerde verici ve kulak arasında ses bağlantılarını sağlayan alıcıdır. Kulaklıklar iki küçük hoparlörden meydana gelmektedir.
Kulaklıklar ilk olarak hayatımıza yıllar önce orduların radyo sinyallerini kontrol etmek amacı ile kullanılmıştır. Sonrasında ise müzik dinlemek ve daha iyi ses kaliteleri elde etmek amacı ile kullanılmaya başlayan küçük hoparlör sistemleridir.
Donanım aygıtlarından biri olan kulaklıklar kullanıcıların özel hayatlarında ve iş hayatlarında kolaylık sağlamaktadır. Kulaklıklar sayesinde eller serbest olacak şekilde telefonlar ve bilgisayarlarda görüşme yapılabilmektedir. Kulaklıklar kullanım amacı ve fonksiyonları açısından birbirinden farklılık göstermektedir.
Kulaklıkların çalışma prensibin bakacak olursak bu teknolojilerde dışarıda bulunan gürültünün kulaklığın sahip olduğu mikrofon tarafından dinlenerek, gürültünün tersi olan frekansı kulaklığın içinde vermesi ile çalışma gerçekleşmektedir.
İstenmeyen dışarıda bulunan sesin frekansı ile kulaklığın üretmiş olduğu ters frekans birbirini absorbe etmektedir. Bu sayede temiz bir sesin oluşması sağlanmaktadır. Kulaklığın içinde ve dışında yer alan mikrofonlar sayesinde aktif olarak frekansların uyumluluğu denetlenebilmektedir. Dışarıda bulunan sabit bir frekans ile çalışan bir kaynak bulunmak da ise bunun oluşturmuş olduğu sesi %99 azaltabilmektedir. Özellikle gürültü önleyici kulaklıklar uçuş anlarında motorda meydana gelen sesi tamamen kesebilmektedir.
Ayrıca değişkenlik gösteren frekanslarda çok hızlı bir şekilde algılama yaparak %80’e varan performans sağlayabilmektedir. Bu sistemin tam anlamı ile çalışabilmesi için sadece kulaklığın telefona takılı olması yeterli değildir. Kulak içi olarak kullanılan kulaklıklarda harici bir batarya kullanılmaktadır.
Kulaklıkların kullanım alanına bakacak olursak bu aletler hayatın her alanında kişilere kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Çeşitleri bakımından her sektörde kullanımı değişebilmektedir. Profesyonel kullanıcılar özellikle kaliteli kulaklılar tercih etmektedirler.
Kulaklıklar genellikle müşteri hizmetleri merkezlerinde, çağrı merkezlerinde ve teknik destek veren firmalarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle çağrı merkezi kulaklıkları çalışan personele bilgisayara bilgileri yazarken büyük kolaylık sağlamaktadır.
Ayrıca mikrofonlu kulaklıklar müşteri ile görüşme anında çağrı merkezi çalışanına rahat iletişim kurma imkanı tanımaktadır. Kulaklıklar iş hayatının yanı sıra kişilerin özel ve günlük hayatlarında kullandığı aletlerden biridir. Kimi zaman araç kullanırken rahatlıkla telefon görüşmesine olanak sağlayan kulaklıklar kimi zaman ise bilgisayar oyunlarında oyuncuların birbirleri ile iletişimini sağlamaktadır.
Kulaklıkların birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler kulakta nasıl durduğu, ses sinyalini nasıl aldığı ve sesi nasıl ürettiği, kulağı nasıl örttüğü ve sesi kulak içinde bulunan duyma organlarına nasıl ulaştırdığına göre değişiklik göstermektedir. Kullanıldığı yer itibari ile kafa kulaklığı, ense kulaklığı, gözlük tip kulaklık, kulağa tutunan kulaklık ve kulak içi kulaklık olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır.
Gürültü önleyici kulaklıklar ise özellikle dışarıdan gelen rahatsız edici seslerin olduğu durumlarda ya da kalabalık ortamlarda çalışmak zorunda olan kişiler için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca motorun rahatsız edici sesinden dolayı seyahat etme tercihlerini değiştiren kişiler içinde oldukça hayat kurtaran aletlerdir.