Televizyon izleme ihtiyacını aslında gelişmiş TV sistemleri üzerinden sağlarız. TV sistemleri nedir, merkezi TV sistemi nasıl kurulur, TV sistemleri nelerdir gibi farklı soruların yanıtlanacağı bölümler aşağıdadır. Farklı altyapı ve maliyete sahip farklı televizyon görüntüleme çözümleri bulunmaktadır. Uydu alıcı (receiver) vasıtasıyla veya ihtiyaç olmadan yayının televizyona aktarılmasıdır. TV sistemleri çözümlerinde fark yaratan konu receiver,decoder gibi ara cihazların kullanıp kullanılmaması veya uyduyla televizyon arasındaki kablolama tipi konularda farklılık göstermektedir. Günümüzde TV çözümleri, koaksiyel, fiber veya hibrit yapıda kabloyla taşınarak teknoloji yenilik sırasına göre receiver sistem, analog sistem, MATV (master antenna television), SMATV(satellite master TV), WEBTV (TVIP veya internet televizyonu) ve IPTV(internet protocol TV) olarak ana kategorilere ayrılmaktadır.
Hangi TV sistemi seçmeliyiz, neden merkezi uydu tv sistemi gibi seçim yapmanız gereken sorular için TV sistemlerinin nasıl çalıştığını öğrenmek faydalı olacaktır. Uydudan ve havadan iletilen sinyallerin çanak anten vasıtasıyla alınarak yayınlanmasını sağlar. Receiver TV sistemiyle tüm uydudaki kanallar izlenebilirken analog ve QAM(7 – 860 MHz arası çalışan RF Dijital yayın demektir) dijital sistemle sınırlı sayıda kanal izlenmektedir. TV RF sistemleri genellemesine bakarsak, dijital QAM, analog QAM, terrestial TV ve headend TV sistemleri yer almaktadır. Bunların yayında çanak anten teknolojisini incelersek de, merkezi çanak anten TV sistemleri, motorlu çanak anten sistemleri, fiber optik ile dağıtım sistemleri, sabit çanak anten tv sistemleri bulunmaktadır.
Daire veya odadaki tüm televizyonlardan izlenmesini sağlayan merkezi TV (SMATV sistemi) günümüzde daha çok tercih edilen televizyon çözümlerindendir. Bunu yaparken (farklı oda veya televizyon görüntü verilmesi) ek bir maliyete girilmemesi de avantajlarındandır.
TV sistemlerinde ihtiyaca göre teknoloji seçimi ile başlayan süreç projelendirme ve sonrasında sahada montaj/uygulama servisleriyle son aşama olan devreye alma sürecine kadar gelir. Bu açıdan anten ayarları ve tv sistemi kurulumu, frekans seçimi ve anten kayıt işlemleri gibi farklı merkezi tv sistemi kurulumuyla sonuçlanır. Merkezi tv sistemi fiyatlarını da etkileyen tüm bu seçimler için bütçe ve kullanım amacı da teknik gereksinimleri yönlendirir. TV sistemi projelendirmesi sırasında her kata TV panosu koyulması sinyal kaybını azaltarak ana hattın verimliliğini arttırmaktadır.
Merkezi anten kablosu ve anten yerleşim açısı ve montaj yapılan yerin önemi büyüktür. Sonrasındaki televizyon arıza ve servis taleplerini, kurulum aşamasındaki profesyonel bir süpervizörlükle minimuma indirebilirsiniz. Merkezi sistem uydu kablosunun izlediği güzergah ve dağıtım yapısı, projelendirme aşamasında öngörülen şekilde sahadaki uygulamayla uyuşursa, tv merkezi sistemin sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Kaskatlı (cascade) multiswitch nedir diye sorarsanız, çıkış sayısının yetmediği durumlarda ilave olarak eklenerek tv sayısına göre çıkış sayısı da arttırılmış olur. Merkezi TV sistemleri sayesinde eskiden oluşan balkonda ve çatıdaki çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliği en aza indirilerek farklı TV uygulamalarının tek noktadan yönetimi sağlanır. Otel, rezidans, hastane gibi çoklu yaşam komplekslerinde görüntü prestiji de önemlidir.
Merkezi tv sistemleri günümüzde insanın barındığı her yerde kullanılmaktadır. Elektrik kadar televizyona da ihtiyacın arttığı düşünülürse, tv merkezi sisteminin kullanım alanları çok genişlemiştir:
TV Sistemlerinde İspanyol menşeili marka olan ve Türkiye’deki merkezi TV sistemleri pazarının önemli bir bölümüne sahip olan ALCAD markasıyla çalışmaktayız.