Asansör haberleşme sistemleri asansör içerisinde konumlandırılmış olan merkezi sistem ile binada görevli bulunmasa bile tek bir butonu kullanarak çağrı merkezine otomatik olarak bağlanarak olası bir durumda yardım alabileceğiniz sistemlerdir.
Gelişmiş asansör haberleşme sistemlerinde çağrılar görüntülü ve sesli olarak yapılabilme olanağı tanımaktadır. Bir bakıma asansör haberleşme sistemleri; binalar, işyerleri, üst geçitler ve tünellerde sürekli işletme ve güvenlik görevlilerinin olmadığı yerlerde meydana gelebilecek asansör sorunlarında ilgili teknik personelin olay yerine yönlendirilmesine sağlamaktadır. Ayrıca bu sistemler, asansörde mahsur kalan kişi ya da kişilerin tek bir düğme yardımı ile görüntülü ya da sesli olarak yapacağı görüşmeler ile yardım alabileceği çağrı merkezi projesidir.
Asansör haberleşme sistemleri çalışma prensibine bakacak olursak; bu sistemlerde haberleşme genel olarak birebir bağlantı ile sağlanmaktadır. Ancak birebir bağlantılı haberleşmede meydana gelen tüm olumsuzluklar ve seri haberleşmenin sahip olduğu tüm avantajlar sebebiyle asansör sistemlerinde birebir haberleşmenin yerini seri haberleşme sistemi almaya başlamıştır.
Teknolojik gelişmelere paralel olarak seri haberleşme standartlarına getirilmiş olan yenilikler sayesinde işçilik maliyetlerin azalması ve daha uzun mesafeler arasında haberleşmenin kolaylaşmasını sağlamasının yanı sıra güvenli ve daha hızlı haberleşme sistemlerin kurulmasına olanak sağlamıştır.
Olası tehlike ya da arıza gibi durumlarda asansör çift yönlü haberleşme anında ilk olarak asansör düğme panelinde yer alan çağrı butonuna basılması ve çağrının yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise operatör yetkilileri çağrıyı aldıkları anda görüntülü ve sesli olarak iletişime geçmektedir.
Asansör sisteminin bozulması ya da kat arasında kalmış olması sebebi ile mahsur kalınması gibi meydana gelebilecek olası durumlarda kurtarma hizmetinin devreye girebilmesi için daha önceden belirlenmiş olan firmaya ait teknisyenlerin hızlıca olay yerine gönderilmesinin sağlanması ve asansörde mahsur kalan kişi ya da kişiler için psikolojik destek olunması sağlanmaktadır.
Asansör acil haberleşme sistemleri bir bakıma kablosuz çağrı sistemleridir. Özellikle inşaat şantiye alanlarında çalışmalarını devam ettiren personellerin tehlike anında asansörde bulunan butona basarak çağrı göndermesi ve işleyişi hızlandırmasına yardımcı olmaktadır. Bu gibi durumlarda yapılmış olan tüm çağrılar asansörde yer alan dijital alıcı gösterge panosunda çağrı noktası olarak görülmektedir. Aynı zamanda yetkili olan kişi kolunda taşımış olduğu alıcı saat sayesinde mobil olarak ve eş zamanlı gelen çağrıların her birini görebilmektedir.
Asansör haberleşme sistemleri kullanım alanlarına baktığımızda bu sistemlerin asansörlerin yer aldığı her alanda karşımıza çıktığını görebiliriz. Özellikle konutlar, iş yerleri, endüstriyel tesisler, üst geçitler, tüneller vb. alanlarda bu sistemler yerini almaktadır.
Herhangi bir tehlike anında ya da olası bir sorunda asansör çift yönlü haberleşme sistemi sayesinde gerekli önlemler alınabilmekte ve en kısa sürede müdahaleler yapılabilmektedir. Asansör çift yönlü haberleşme fiyatlarına bakacak olursak bu sistemler taşıdıkları fonksiyonel özelliklere göre fiyatlandırılmakta olup piyasada yerini almaktadır.