Solar enerji sistemleri, güneşten aldıkları ışık enerjisini çeşitli mekanlarda kullanabileceğiniz elektrik enerjisine dönüştürüyorlar. Bu bağlamda fosil yakıt tüketiminin büyük anlamda önüne geçilebildiği gibi dünyanın enerji üretimi esnasında gördüğü zarar da minimuma indiriliyor. Peki solar paneller nasıl kuruluyor?
Solar panel kurulumlarından bahsetmeden önce solar enerji panellerinin hangi alanlarda kullanılabildiğini incelemek daha faydalı olacaktır. Yenilenebilir güneş enerjisi çerçevesinde üretilen birçok entegre çözüm yöntemleri bulunuyor. Konut projelerinden ticari ve endüstriyel uygulamalara kadar pek çok farklı alanda kullanım seçenekleri mevcut. Bu bağlamda değerlendirildiğinde güneşten elde edilen enerjilerin, farklı sektörlerde tükenebilir enerji kaynaklarından uzaklaşmak için olumlu alternatif yöntemlerden biri olduğu karşımıza çıkıyor.
Solar paneller aracılığıyla elektrikle çalışan birçok alete enerji elde edilebileceği gibi su ısıtma sistemlerinde de bu panellerden faydalanılabilir. Panellerin kurulumu için başlıca sahip olmanız gereken bazı malzemeler bulunuyor. Bunların başında güneş paneli yer alıyor. Akü, şarj kontrol cihazı, 1 çift MC4 konnektör ve 1 takım solar kablo sahibi olmalısınız.
Burada belirtmemiz gereken önemli bir nokta bulunuyor 1kWp – 10 kWp arasındaki elektrik üretimleri için aküye ihtiyaç duyulmaz. Bunlar basit çatı sistemleridir.
Malzeme seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Bunların başında bu malzemelerin birbirleri ile uyumlu olması yer alıyor. Nerede kullanacağınıza bağlı olarak da malzeme seçimi yapmalısınız. Daha sonra güneş panelinin konumunu belirlemeniz gerekiyor. Çatıya ve çatının da en çok güneş alan bölgesini tercih ederseniz enerji üretiminiz bir o kadar artış gösterecektir. Bunun için çatıların güney cepheleri tercih edilmelidir.
Çatıların tercihen güney cephelerine panel montaj işlemi sağlam bir şekilde yapılmalıdır. Panel güneşe maruz kalacağı gibi diğer doğal hava koşullarına da maruz kalacak. Bu nedenle şiddetli rüzgarlar, kar, yağmur gibi durumlar karşısında dayanıklı bir şekilde olduğu yerde durabilmesi gerekiyor.
Montaj işleminin tamamlanmasının ardından kablo uzatma işlemlerinin yapılması gerekiyor. Panelin arkasında 2 adet kablolu MC4 ucu bulunur. Buradan şarj cihazına kadar kablo uzatılmalıdır. Kabloların bir tanesi artı ucu diğeri ise eksi ucu temsil eder. Ardından bu kabloların şarj kontrol cihazına bağlanması gerekiyor. Şarj kontrol cihazında güneş paneli işareti bulunan kısma kablolar bağlanmalıdır.
Şarj kontrol cihazında akü için de bir kısım bulunuyor. Artı ve eksi kısımları kablo ile aküye bağlamalısınız.
Aküyü dönüştürücüye yine kablolar aracılığıyla bağlamanız gerekir. Kablo bağlantılarında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta artı ve eksi uçlardır. Yanlış bir bağlanma sonucunda güneş panelinden enerji elde edemezsiniz.
Oldukça basit bir işlem olan solar panel kurulumu esnasında tecrübeli kişilerden yardım almakta fayda var. Yapacağınız herhangi bir yanlış hamle sonucunda güneş enerjisi elde etmeniz gecikebilir.
Bu sistemler genellikle çatı üstü üretim sistemleri olarak adlandırılıyor. Yukarıda bahsettiğimiz kurulum aşamaları yine aynı bu sistemler için geçerli olsa da burada akü kullanılmıyor. Çatı üstündeki güneş panelleri gün içerisinde elektrik enerjisi üretiyorlar. Bu üretilen elektrik çift yönlü elektrik sayacı sayesinde elektrik kurumlarına gönderiliyor. Sizler bu sırada elektrik kullanımına şebekeden devam ediyorsunuz.
Rutin sayaç okuma işlemleri için görevli geldiğinde elektrik üretiminiz ile tüketiminizin karşılaştırılması yapılır. Üretim oranınız tüketiminizden fazlaysa sizlere bir ödeme yapılır. Tüketiminiz fazlaysa sizler elektrik kurumuna ödeme yaparsınız.
Solar paneller, elektrik tüketiminize bağlı olarak farklı maliyetler gösterebilir. Örnek vermek gerekirse, bir evin aylık elektrik faturası 200 TL civarında geliyorsa 3 kWh ve üzeri güneş paneli satın almanız gerekiyor. Bu oranlar ve elektrik üretimi hakkında bilgi almak istiyorsanız solar panellerin teknik özellikleri ve ev giderleriniz hakkında bir karşılaştırma yapmalısınız.
Güneş Enerjisi Panellerinde Yangın Algılama Çözümleri hakkındaki yazımızı incelemek için tıklayınız.