Kartlı geçiş sistemi başlangıç olarak personel devam takibi için ortaya çıkan, daha sonra güvenlik için de kullanılmaya başlayan sistemlerdir. Özellikle çok fazla çalışanın bulunduğu fabrikalarda, günümüzde dev plazalarda çalışanların giriş çıkışlarının kontrol edilmesini sağlayan, okul, hastane, otel gibi çok sayıda kişinin giriş çıkış yaptığı noktalarda kayıtlı ve izin verilmiş kişilerin belirli alanlara girmesini sağlayan bu sistemlerin kullanımı güvenlik ve veri elde etme amaçlı olarak her geçen gün artış göstermekte, kapsamı da gittikçe genişlemektedir.
Kartlı geçi sistemi adı üzerinde olan sistemlerdir. Herhangi bir alana izin verilmiş kişilerin, geçerli kartlarla ve kart okuyucularla girebilmesini sağlayan bu sistemler kayıt ve kontrol işlevini de yerine getirir. Kartlı geçiş sistemleri, basitçe, kişilere verdiğiniz bir kart ve bu kartı okuyarak kişinin/çalışanın/misafirin/aracın giriş, çıkış saatlerini kaydeden, ilgili kapı/bariyer/turnikenin açılmasını/kapanmasını sağlayan bir okuyucu sistemidir.
Günümüzde iş merkezleri, ofisler, apartman ve daire girişleri, fabrikalar, bu fabrikaların özel alanları, depolar, hastaneler, okullar, yurt binaları, asansörler, park alanları, hatta günümüzde toplu taşıma araçlarında bile kullanılmaktadır.
İşyerlerinde kullanılan kartlı sistemler, çalışanların işe giriş çıkış saatlerini dolayısıyla da personel takibini sağlar. Öte yandan çalışanların iş yerinde sadece yetkili kılındıkları bölgelere girebilmeleri kartlı sistemler ile gerçekleşir. Örneğin güvenlik kameralarının bulunduğu alana sadece yetkili kişinin girmesi, diğerlernin dışarıda kalması bu kartlarla sağlanır.
Otel, hastane gibi alanlarda kullanımında kimin geldiği, ne kadar süre orada kaldığı gibi kayıtlar tutulur.
Kartlı geçiş sistemlerinin apartman girişleri ile asansörlerde kullanımı ise, sadece binada oturanların oraya girmesi ve asansörü kullanması amaçlıdır. Asansör kullanımında kişinin hangi evi hangi kattaysa sadece o kata kadar çıkması da bu sistemlerin sunduğu faydalar arasındadır.
Keza okullarda ve üniversitelerde de sadece kayıtlı öğrenci ve eğitmenlerin kampüse girmesi kartlı sistemler sayesindedir.
Kartlı geçiş sisteminin park alanlarındaki kullanımı, söz konusu alanlara kayıtlı araçların giriş çıkışını sağlaması şeklindedir. Böylece parklanmaların kaydı da tutulur. Bu hizmet iş merkezleri, siteler, hatta alışveriş merkezlerinin park yerlerinde plaka tanıma sistemi ile entegre olabilen bir hizmettir.
Kartlı sistemlerin toplu taşıma araçlarında kullanımında ise o hizmetten kaç kişinin yararlandığı, hangi saatlerde yoğunluk olduğu gibi önemli bilgiler alınır. Belediyeler bu bilgiler ışığında metro ya da otobüslerin hat yenilemesini gerçekleştir ya da yeni sefer koyulması gibi hizmetlere imza atar.
Bu sistemler izin verilmiş kişilerin belli alanlara girmesini sağladığı gibi, izin verilmemiş kişilerin de söz konusu bölgeye girmesinin önüne geçer.
Kartlı geçiş sistemi kurulumu kullanılacak cihaz seçimine bağlı bir işlemdir. Bir turnike kullanılacaksa ya da söz konusu kart bir kapıyı açacaksa sistem ona göre kurulur.
Seçim yapıldıktan sonra okul, hastane, iş merkezi, fabrika ya da yurt binasının giriş çıkış noktalarına tüm sistem kurulur. Giriş çıkış yapacak kişilere tanımlanmış kartlar dağıtılır. Tabi bu arada sistemde bir sunucu olmalı ve b sunucu ile bağlantı kurulması gerekmektedir. Bunun için de bir yazılım kurulumu gerekliliği vardır.
Kartlı geçiş sistemleri kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kurulum aşamasında sistemin kilitlenebileceği ya da arızalanabileceği durumlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Sadece otomatik açma sistemlerini devreye sokup manuel sistemlerin tümüyle devre dışı bırakılması arıza durumunda büyük sorun yaratabilir.
Bilgisayara bağlı kartlı geçiş sistemlerinde kullanılan yazılımın da önemli bir yeri vardır. Ne kadar bilgi depolayabildiği, hangi tür raporları çıkarabildiği, uzun vadede nasıl yararlılık gösterdiği önemlidir. Kartlı geçiş sistemlerinde sömürüye açık noktalardan biri de, pek özelliği olmamasına rağmen oldukça yüksek fiyatlara sunulan bu yazılımlardır. Kartlı geçiş sisteminin kurulumu sırasında yazılımın sunduğu avantajlar mutlaka iyi değerlendirilmeli ve doğru anlaşılmalıdır.
Bu noktada işin uzmanı ile çalışmak sistemin kusursuz işlemesini de sağlayacaktır.
Kartlı geçiş sistemi bağlantı şeması, kartlı sistemin doğru çalışması için hatasız çizilmelidir.
Kartlı geçiş sisteminde kullanılacak kart ve okuyucunun birbirine entegre olabilmesi için kartlı geçiş sistemi bağlantı şeması hazırlanır. Sistem bu şemaya göre uygulamaya alınır. Şema hatasız çizilmişse kart ve okuyucu her zaman entegredir ve kart okuyucuya yaklaştırıldığında kapılar açılır. ya izinsiz bir giriş söz konusuysa kapıların kapalı kalması sağlanır.
Kartlı geçiş sisteminde, bir kart ve bu kartın okutulacağı kapı ya da turnike gibi okuyucular vardır.
Kartların içinde manyetik bantlar bulunur, kart okuyucuya 5-10 santimetre yaklaştırıldığında ya da dokundurulduğunda kart, okuyucu ile etkileşim içine girer ve sistem onay verir ya da izinsiz biri kişi söz konusuysa girişe izin vermez.
Günümüzde kartlı geçiş kontrol sistemlerinde çok farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Geçiş Kontrol Sistemi Proximity diye tabir edilen, içerisinde elektronik olarak bir kimlik bilgisi barındıran kartlarla yapılabileceği gibi daha profesyonel çözümler olan biyometrik sistemlerle de geçiş kontrolü sağlanabilmektedir.(Parmak İzi Tanıma Sistemleri, İris ve Retina Tanıma Sistemleri,Yüz Tanıma Sistemleri)
Aslında modern anahtarlar olarak adlandırılabilecek kartlı geçiş sistemi günümüz şartlarında güvenliğin olmazsa olmazları arasına çoktan girmiştir. Güvenliğin yanı sıra, veri elde etmek için de sıkça başvurulan kartlı geçiş sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri çalışma prensibi hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.