Menü
Blog

Pandemi Sonrası En Önemli 5 Sağlık ve Güvenlik Teknolojisi

A+ A-

Pandemi Çözümleri ve Teknoloji

Pandemi sonrası yeni normale geçerken, bazı teknolojilerde önemli değişimler meydana geldi. Restoranda, eğitim kurumlarında, alışveriş merkezlerinde, otelde, hastanede, havalimanında veya yaşadığınız sitede farklı pandemi çözümleri ile karşılaşmış olabilirsiniz. Pandemi dönemi teknolojileri ve iş zekası teknolojileriyle ortak alanlardaki sağlık ve güvenlik riskini kontrol altına amaçlanmaktadır. Yeni normal hayatımızda, pandemi sonrası düzenli kullanıma geçecek bir çok teknolojiyi ve yazılımı sizlere açıklayıcı bir şekilde örnekleriyle anlatacağız.

COVID-19 sürecinin getirdiği bir çok soruna ve zorluğa teknoloji ile çözüm bulmaya çalıştık. COVID-19 hızlı tanı testlerinden, uzaktan çalışma teknolojilerine; drone ile kargo teslimatından, temassız ateş ölçerlere kadar birbirinden farklı konuları teknoloji yardımıyla yeni normal düzenimizi oluşturduk. Teknolojinin gelişimiyle birkaç sene içinde daha aktif kullanımını öngördüğümüz uygulamalar pandemi çözümleri ile hızlanarak hayatımıza girdi.

 

Pandemi Sonrası Yeni Normal

 

 

 

Pandemi Dönemi Sağlık ve Güvenlik Teknolojileri Nelerdir?

Yeni buluş ve özelleşmiş uygulamalar pandemi dönemi sağlık ve güvenlik teknolojileri olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan sağlığını ve güvenliğini korumak için teknoloji ve çözüm daha sık başvurduğumuz bir alan haline geldi. Bu da yeni düzenlerin oluşmasına ve bireysel olarak kullandığımız araç/gereçlerin farklılaşmasına yol açıyor. Maske ve hijyenik uygulamalar, yeni gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. Benzer şekilde, güvenlik teknolojileri de bu yeni normal hayatın çevresinde şekilleniyor.

Sağlık otoriteleri, salgının yayılımını sosyal mesafe kurallarına uyarak ve maske takarak önleyebileceğimizi açıkladılar. Bu önlemlerin, denetlenmesi ve düzenlenmesi için elektronik çözümler ve yazılımlar gerekmektedir. Pandemi dönemi ve sonrasında elektronik güvenlik ve sağlık çözümleriyle daha güvenli ortak yaşama alanları yaratılabilir. Kişi sayımı çözümü, yoğunluk ölçümü haritası, ateş ölçer termal kamera, maske tespit sistemi, temassız geçiş kontrol sistemleri ve akıllı havalandırma çözümleri olarak beş ana gruba ayırdık.

 

 

Pandemi Sonrası Örnek Senaryosu

 

  1. Kişi Sayım ve Yoğunluk Ölçüm Çözümü

Kişi sayım ve yoğunluk ölçüm çözümü pandemi çözümleri haricinde de özellikle perakende sektöründe kullanılmaktadır. Belirli bir mağazaya giren veya mağazanın önünden geçen kişi sayılarını izleyerek verimlilik analizi ve personel optimizasyonu yapılabilir. Kişi akış diagramı ve yazılımı ile de canlı trafik verisi ve aktif olan reyon ve bölgeler tespit edilebilir. Belirli bir alana girecek insan sayısı ve orada bulunması gereken insan sayısının takibi önemlidir.

Türk toplumundaki yakın mesafeli sosyal ilişkileri düzenlemek için elektronik teknolojilerden yararlanmalıyız. Salgın sonrası gevşetilmiş mesafe kültürüne uyum sağlanmalıdır. Kişileri uyarılması ve salgının o alanda yayılmaması için işletmecilere de büyük görev düşmektedir. Kişi sayım ve yoğunluk haritası çözümü ile sosyal mesafenin mutlak kontrolü sağlanabilir. Bu çözüm, mağaza, otel, alışveriş merkezi, hastane gibi büyük tesislerde kullanılmalıdır. Giriş ve çıkış noktalarına koyulan üç boyutlu sensörler ve kameralar, anlık doluluk takibi ve ortalama bekleme süresi gibi verileri gösterir.

 

  1. Ateş Ölçer Termal Kamera Çözümü

Ateş ölçer termal kamera ile AVM, havalimanı, hastane, iş merkezleri vb. ortak alanların çok olduğu binalarda düzenli ateş ölçümü yapılması pandemi sonrası sağlık teknolojierinde önemli bir önlemdir. Dünya Sağlık Örgütü ve bir çok yerel sağlık otoritesi, yüksek ateşi koronavirüs salgının önemli belirtilerinden olduğunu belirtmiştir. 38,5 ve üzeri ateş ölçümü termal kamera veya temassız ateş ölçer vasıtasıyla tespit edilebilir. Bina girişlerinde termal kameralar ve ısı ölçerlerin kullanımı bu anlamda çok önemlidir. Uzaktan ateş ölçer fiyatları da termal kamera özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Termal kamera kurulumu ve yazılım tanımlaması belirli teknik özelliklere istinaden hızlıca yapılabilir. Bu kurulum sırasında termal kamera sisteminin daha verimli çalışması için farklı ilaveler de yapılabilir. Bunlar; sesli, görsel alarmlar, durum senaryoları, ateş ölçüm log kayıt olarak tutulması, kartlı geçiş ve PDKS gibi farklı sistemlerle entegrasyon özellikleri de talebe göre aktif edilebilir.

 

  1. Maske Tespit Sistemi

Sosyal izolasyon kapsamında maske kullanımını kontrol etmek için maske tespit sistemi gibi yazılımları tercih etmeliyiz. Güvenlik ve sağlık önlemlerinin daha çok kavrandığı bu süreçte maske kullanımı da salgının yayılmasında önemli bir engelleyici unsur. Ziyaretçilerin ve müşterilerin geldiği ortamlarda maske takılıp takılmadığı kontrol edilmelidir. Doğru şekilde takıldığını tespit etmek açısından kritik bölgelere maske kontrolü yapan yazılım ve cihazlar koyulmalıdır. Maske algılama ilave yazılımı kamera bazlı veya genel CCTV VMS (video yönetim sistemi) yazılımı bazlı olarak kurulabilir. Maske tespit yazılımı hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilir. Bu yazılımın raporlaması, bölgesel olarak da merkezden yapılabilir. Maske ve kişisel ekipman koruma sistemlerinin İngilizcesi “Mask & PPE (Personal Protective Equipment) Detection” olarak geçmektedir. Bu gibi yazılımlar, pandemi sonrasında da kalıcı bir yazılım olarak kullanılmaya devam edecektir.

 

  1. Temassız Geçiş Kontrol Sistemleri

Dokunma ve havadan geçen virüs riskine karşın temasa dayalı bir çok ürün ve hizmet temassız alternatiflerine dönüştü. Temassız geçiş kontrol sistemleri bu anlamda daha çok tercih edilmeye başlandı. Tüm binalarda kullanılan interkom sistemleri, parmak izi okuma sistemleri, şifreli geçiş sistemleri değişiyor. Bunlar, biyometrik sistemlere ve temassız çözümlere evrilmeye başladı. İnsanların birbirine bile dokunmadan, tokalaşmadan yaşamaya çalışmaktadır. Hatta, dokunulan yüzeylerin virüs tutma katsayılarına kadar hesaplanmaktadır. Yeni normal hayatta, parmak izi sistemleri veya şifre tuşlanarak giriş yapılan çözümler de sağlık açısından risk teşkil ediyor. Yüz tanıma, iris tanıma ve avuç içi damar tanıma sistemleri, herhangi bir temas gerekmeden giriş çıkış kontrolü sağlanabilir.

 

Pandemi Sonrası Bizim Çözüm Teklifimiz

  1. Akıllı Havalandırma Çözümleri

Salgın yayılımının engellenmesi kapsamında akıllı havalandırma çözümleri kritik bir öneme sahiptir. Bireysel olarak alınan sağlık önlemleri haricinde bina teknolojierinin de bu pandemi çözümlerine uyum sağlaması gerekmektedir. Hava temizliği, UV ile sterilizasyon, negatif basınçlandırma çözümleri akıllı havalandırma çözümleri dendiğinde akla gelen ilk üç uygulama olmalıdır. ASHRAE, EUROVENT, REHVA gibi global sivil toplum örgütleri de önemli açıklamalar yapmaktadır. En sağlıklı havalandırma çözümü doğal havalandırma denilen pencere açmaktır. Bu yapılan en doğal iklimlendirme olsa da büyük tesisler ve binalar için bu basit çözüm çok da uygulanabilir değildir. İç hava kalitesinin korunması için bina otomasyon sistemi (BMS) ile zayıf akım sistemler entegre çalışabilir. Diğer pandemi çözümleri birbiriyle haberleşerek otomatik senaryoları hayata geçirebilir. Örneğin, BMS sistemi ortamdaki kişi sayısını algılayan yazılımla konuşarak ortamın sıcaklığını, nemini de kontrol ettikren sonra fanların sensörlerini harekete geçirerek daha fazla oksijen üflenmesini sağlar. Akıllı havalandırma çözümleri kapsamında hava nemlendirme cihazları, HEPA filtreler, fan/damper kapağı kontrol çözümleri, UV ışıklandırma ile insan olmadığı zamanlarda sterilizasyon sağlanması da bulunmaktadır. Honeywell ‘in Phoenix Controls ve Centraline markaları ile pandemiye karşı farklı bina otomasyon çözümleri kurgulanmalıdır.

İlgili Görseller