Kablosuz ağlar, hayatımızın her anında internete bağlanmamızı sağlayarak hayatımızı kolaylaştırıyor. Evimizde ve işyerimizde kablosuz ağ güvenliği diğer yerlere göre daha yüksek olsa da internette yaptığı işlemler sonucunda, elde edilen verilerin güvenliğinden tereddüt eden herkes, kablosuz ağ güvenliği nedir sorusunun etrafında birleşiyor. Kablosuz ağ güvenliği, genel olarak modem veya benzeri cihazlarla internete bağlanıldığında, kullanıcıların temel sorunu oluyor. Bu durumlarda da kablosuz ağ çözümleri herkes için gerekli oluyor.
Kablosuz ağlar, mobil dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Günümüzde artık belirli bir yerde internet erişimine ihtiyacımız olmuyor, hayatımızın her anında internete ihtiyacımız oluyor. Gittiğimiz kafelerde, restoranlarda ve hatta hastanelerde bile kablosuz ağlara bağlanıyoruz. İnternet her ne kadar hayatımızı kolaylaştırıyor olsa da birçok riski de beraberinde getiriyor. Kablosuz ağ güvenliği bu risklere karşı alabileceğimiz önlemlerin tamamına verilen addır.
Kablosuz ağ güvenliği her internet kullanıcısının hakkında bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Siber saldırganlar, genel olarak güvenliği düşük olan ağlara sızarlar. Kablosuz ağ güvenliği olmayan internet sağlayıcılarına erişen siber saldırganlar, ağ üzerindeki iletişiminizi izleyebilir, sizi kolaylıkla sahte sitelere yönlendirebilir veya kredi kartı ve kimlik bilgilerinizi çalabilirler. Kablosuz ağ güvenliği sağlanmadığında, gittiğiniz yerlerde internete bağlanmanın bedelini çok ağır sonuçlarla ödersiniz.
Kablosuz ağ güvenliği elbette evde ve işyerinde de sağlanmalıdır. Özellikle evde internete bağlandığımızda kablosuz ağ güvenliği sorunu aklımıza çok fazla takılmaz; oysaki evler ve işyerleri kablosuz ağ güvenliği sağlanması gereken savunmasız alanlardır.
Siber saldırganlar, internet kullanıcısının evlerde ve işyerlerinde kablosuz ağ güvenliği konusuna dikkat etmediklerini bilir. Son yıllarda evlere ve işyerlerine yapılan saldırılar bu nedenle artmıştır. Kendisini, ailesini veya çalışanlarını siber saldırılardan korumak isteyen herkes kablosuz ağ güvenliği hakkında geniş bilgi sahibi olmalıdır.
İnternet güvenliği, içinde yaşadığımız çağın en büyük problemidir. Bilgilerinin çalınmamasını isteyen herkes kablosuz ağ ve modem güvenliği nasıl sağlanır sorusunun etrafında birleşmektedir.
Wifi ağının adını ve şifresini değiştirmek ev kullanıcısı için kablosuz ağ güvenliğinde kullanılabilecek önlemlerdir; ancak daha sağlam bir kablosuz ağ güvenliği talep edenlerin izleyebileceği birçok adım vardır.
1. Kablosuz Ağın Adını Değiştirin
Evinde veya işyerinde internet olan kişilerin, kablosuz ağ güvenliği için ilk önlemi Wifi adını değiştirmek olmalıdır. SSID olarak bilinen wifi ağının adını değiştirmek hayati bir öneme sahiptir. Bu adın değiştirilmesi kablosuz ağ güvenliği konusunda sizi siber saldırılara karşı koruyacaktır. Kablosuz ağ güvenliği için bu adın değiştirilme şu nedenle önemlidir; genel olarak varsayılan SSID isimlerinde kablosuz cihazların adı ve model numaraları yer almaktadır. Siber saldırganlar, kullandığınız teknoloji hakkında bilgi sahibi olursa kablosuz ağ güvenliği konusunda o kadar saldırıya açık olursunuz.
2. Kablosuz Ağ Güvenliği İçin Güçlü Bir Parola Kullanın
Tahmin edilmesi zor bir wifi şifresi kullanmak, kablosuz ağ güvenliği konusunda almanız gereken ilk önlemlerin başında gelir. Zayıf ve tahmin edilebilir bir parola kullandığınızda siber saldırılara açık hale gelirsiniz. Şifre oluştururken birkaç kuralı takip ederseniz kablosuz ağ güvenliği konusunda en önemli adımlardan birini yerine getirmiş olursunuz.
3. Parolanızı Herkesle Paylaşmayın
Kablosuz ağ güvenliği için almanız gereken en basit önlem şifrenizi kimse ile paylaşmamak olacaktır. Evinize gelen tanıdıklarınız sizlerden parolanızı istediğinde kimse ile paylaşmayacaklarına emin olun. Kablosuz ağ güvenliği asla riske atılacak bir konu değildir. İşyerinde veya evinizde interneti ortak kullanmayı talep eden kişilerin, wifi parolasını kimlerle paylaşacağına tamamen emin olamazsınız. Kablosuz ağ güvenliği için şifrenizi bir başkası ile paylaşmamış dahi olsanız da en az 3 ay aralıklarla şifrenizi değiştirin.
4. Güçlü Ağ Şifrelemesi Kullanın
WEP şifreleme metodu çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır; ne yazık ki günümüzde kablosuz ağ güvenliği için yeterli değildir. Kablosuz ağ güvenliği için modem veya hotspot ayarlarınızda WPA2+AES metotlarını kullanmalısınız. AES askeri şifreleme metotlarından biridir ve kablosuz ağ güvenliği konusunda sizi yüksek derecede koruyacaktır.
5. Evde veya İşte Olmadığınız Zamanlarda Kablosuz Ağı Kapatın
Kablosuz ağ güvenliği için alacağınız en kolay önlem, interneti kullanmayacağınız zamanlarda kapatmak olacaktır. Kablosuz ağ güvenliği en çok da evden veya işten uzak olduğunuz zamanlarda riske girer. Siber korsanlar, kablosuz ağ güvenliği konusunda en saldırıya açık olduğunuz zamanların modeminizden uzak kaldığınız anlar olduğunu bilirler. Siber saldırganlar, kablosuz ağ güvenliği duvarını kırmak için parolanızı deneme yanılma yolu ile bulmaya çalışırlar; sizlerin modem veya hotspot desteğinden uzak olduğunuzda kablosuz ağ güvenliği duvarından sızmak fırsat yakalamış olurlar. Kablosuz ağ güvenliği için internetin kullanılmayacağı süre boyunca modeminizi kapatmalısınız.
6. Modemin Uzaktan Yönetim Özelliğini Kapatın
Piyasada bulunan çoğu modem, router ve hotspotlarda uzaktan yönetim özelliği bulunmaktadır. Bu özellik faydalı olduğu kadar kablosuz ağ güvenliği için risk arz etmektedir. Uzaktan yönetim özelliği ile internet sağlayıcınıza farklı bir lokasyondan erişebilirsiniz; ancak unutmayın ki bunu siber saldırganlar da yapabilir. Kablosuz ağ güvenliği için almanız gereken en basit önlemlerden biri de uzaktan yönetim özelliğini kapatmak olacaktır.
7. Güncel Yazılımlı Cihazlar Kullanın
Kullandığımız bütün elektronik cihazlarda güncel yazılımlar olması bizi güvende tutar. Kablosuz ağ güvenliği içinde güncel yazılımların kullanılması bizleri güvende tutar. Kablosuz internet erişimi sağlayan cihazlarınızın sürümlerini güncelleyerek kablosuz ağ güvenliği sağlayabilirsiniz.
8. Güvenlik Duvarı Kullanın
Günümüzde birçok cihazın içerisine gömülü olarak güvenlik duvarı özelliği bulunur, bu özellik kablosuz ağ güvenliği için üreticiler tarafından alınmış bir önlemdir. İnternet kullanıcılarının çoğunun bu özellikten haberi dahi yoktur ve bu özelliği aktive etmezler. Bu özelliği aktive ederek kablosuz ağ güvenliği için önemli bir adım atmış olacaksınız.
9. MAC Filtreleme Kullanın
MAC filtreleme kullanmak kablosuz ağ güvenliği artırımı yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu özelliği aktive ettiğinizde fiziksel adresi belli olmayan kişiler ağınıza bağlanamaz ve kablosuz ağ güvenliği kolayca sağlanmış olur.
10. WPS PIN Özelliğini Aktivasyonunu İptal Edin
Birçok modemde WPS özelliği bulunur, bu özellik kablosuz kullanımı sağlar. İçinde bulunduğumuz dönemde, bu özellik kablosuz ağ güvenliği açısından risklidir. Kolayca erişim sağlayan bu özelliğin şifresi günümüz teknolojisi ile kolayca kırılmaktadır. WPS PIN özelliğini kapatarak kablosuz ağ güvenliği sağlayabilirsiniz.
11. AD- HOC Modunu Kapalı Tutun
Bu mod doğrudan erişim yapılmasına yardımcı olur. Eskiden sıklıkla kullanılan bu özellik, günümüzde kablosuz ağ güvenliği için risk arz etmektedir. Kablosuz ağ güvenliği sağlamak için bu modu kapamanız gerekir. Saldırganların işlerini bu özelliği kapatarak zorlaştırabilir ve kablosuz ağ güvenliği sağlayabilirsiniz.
Kablosuz ağ güvenlik ayarları için ilk yapmanız gerekenlerden biri elbette şifrenizi değiştirmektir. Kablosuz internet şifre değiştirme işlemi oldukça basittir ve kablosuz ağ güvenliği sağlanmasında oldukça hayati bir öneme sahiptir.
Kablosuz ağ güvenliği için kablosuz modem güvenlik ayarları muhakkak güçlendirilmelidir. Kablosuz ağ güvenliği sağlandığında sizin, evinizde yaşayanların ve çalışanlarınızın bilgileri kontrol altına alınmış olur.