Biyometrik okuyucular kurum ve kuruluşların güvenliği üst düzeye çıkartmak amacı ile kullandıkları sistemlerin başında gelmektedir. Yüksek koruma sağlamak amacı ile tercih edilen biyometrik sistemler son yıllarda da teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi sayesinde oldukça popüler bir konumdadır.
Biyometrik parmak okuma, avuç içi, yüz tanıma ve iris tanıma gibi kişinin biyometrik verisini en ince ayrıntısına kadar toplayan biyometrik okuyucuların her geçen gün önemi artmaktadır.
Biyometri, bir kişinin davranışsal ya da fiziksel olarak benzerliklerini ölçerek kayıt altına alınan verileri ile karşılaştırılma yapılarak otomatik bir şekilde tanımlaması anlamını taşır. Fiziksel özellikler iris, el, parmak izi, yüz ve DNA’dır. Davranışsal özellikler ise imza, ses ve tuş dokunuşlarıdır.
İşletmelerde anahtarlar, personel kartları, şifreler ya da manyetik kartların yerine giriş ve çıkışlarda yüz, parmak izi, avuç içi ya da iris tanıma gibi biyometrik okıuyucular kullanılmaktadır.
Biyometrik okuyucuların çalışma prensibine bakacak olursak; öncelikle biyometrik cihaz ile bir adet örnek biyometrik kayıt (enrollment) alınmaktadır. Cihazdan kişinin her geçiş anında alınan kayıt ile önceden alınmış ve sisteme kaydedilmiş biyometrik kayıt arasında kıyaslama yapılmaktadır. Sonrasında ise kişinin kimlik tespiti yapılmakta olup yetkisi var ise geçiş yapmasına izin verilmektedir.
Yüz tanıma ya da göz tanıma sistemlerinde gözleriniz, avuç içi taramalarında avuç içiniz birkaç defa okuyucuya okutulmaktadır. Bu sayede birden fazla biyometrik kayıtın alınması sağlanmaktadır. Dünya geneline bakacak olursak biyometrik okuyucular arasında yoğun olarak tercih edilen sistem parmak izi okuyuculardır. Bu okuyuculara kayıt yaptırmak için öncelikle biyometrik kayıtın yapılacağı yere gidirek en az bir parmağınızı birkaç defa peş peşe okuyucuya girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise TC numaranız, adınız, soyadınız ve anne adınız vb. bilgiler veri tabanına işlenmektedir.
Bilgiler bir defaya mahsus alındıktan sonra işletme içinde bulunan tüm parmak izi okuyuculara sizin bilgileriniz kopyalanmak suretiyle kayıt edilmektedir. Sonrasında ise işletme içinde kilitli olan herhangi bir kapıdan geçmek istediğinizde parmak izi okuyucuya parmağınızı okutmanız yeterli olacak ve kapı dört saniye içinde açılmış olacaktır. Siz geçiş sağladıktan sonra ise kapı otomatik olarak tekrardan kilitlenecektir.
Biyometrik okuyucuların kullanım alanlarına baktığımız zaman günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi sayesinde bu sistemler hemen hemen her alanda karşımıza çıkmaktadır.
Biyometrik sistemler günümüzde sadece kurum ya da kuruluşların ve işletmeleri güvenliğinde değil günlük hayatımızda kullandığımız cep telefonlarında, bankacılık işlemlerinde ve facebook gibi sosyal ağlar vb. yerlerde kullanılabilmektedir.
Hem güvenliği sağlayabilmek hem de zaman tasarrufu açısından kişi ve kurumlara fayda sağlayan biyometrik parmak izi okuyucu sistemler aşağıda maddeler halinde verilmiş olan alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır.
Bir bakıma biyometrik el okuyucular son yıllarda ihtiyaç duyulan her alana ve noktaya dahil edilebilen sistemlerdir. Bu sayede güvenlik seviyesi otomatik olarak arttırılabilmektedir.