5G teknolojisinin gelişmiş versiyonu olan 6G, altıncı nesil hücresel ağların adıdır. 5G’den daha yüksek frekansları kullanan bu teknoloji, gecikme süresini düşürür. Söz konusu teknolojinin şu anda hücresel veri ağları üzerinden sağlanan kablosuz iletişimi daha hızlı hâle getirmesi beklenilmektedir.
Birçok firmanın heyecanla beklediği 6G teknolojisi, Finlandiya ve Güney Kore başta olmak üzere birçok ülkede yeni projelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Örneğin Güney Kore’de Elektronik ve Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü, bu teknoloji için Terahertz bandı ile ilgili bir araştırma yürütmektedir. Bu araştırmanın amacı; 4G LTE ağlarından 100, 5G’den ise 5 kat daha çok hız elde etmektir.
6G spesifikasyonu henüz geliştirilmediği için hizmetin nihai çalışma prensipleri de bilinmiyor. Bununla beraber söz konusu teknolojinin çalışma prensiplerinin şu şekilde olması bekleniyor:
Her yeni teknolojide söz konusu olduğu gibi 6G de pek çok fayda sunar. 5G’nin yükseltilmiş versiyonu olan 6G internetinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Bu maddelere örnek vermek gerekirse yeni artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarının geliştirilmesi, robotları ve diğer makineleri uzaktan kontrol etme imkânı sağlanır. Tüm bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda 6G teknolojisiyle mobil cihazlarda da çağın yakalanması sağlanacağını söylenebilir.
Bundan yıllar önce ortaya çıkan 4G ve hemen ondan sonra gelerek beklentileri daha da yükselten 5G’den sonra hız ve verimliliği artıracak olan 6G’nin geleceğin mobil bağlantı teknolojisi olduğu aşikârdır. Bu hücresel ağ, kullanılmayan radyo frekanslarında çalışan ve 5G’den çok daha hızlı ve düşük gecikmeli iletişim sağlamak için yapay zekâ ve kognitif teknolojilerden faydalanır. İnsan ve makine birlikteliğini vurgulayan söz konusu mobil bağlantı teknolojisi, 4. Sanayi Devrimi’nin bir parçasıdır.
2030'ların başında piyasaya çıkması tahmin edilen bu hücresel ağ, daha şimdiden teknoloji ve hız meraklılarının odağına girmeyi başardı. 5G dahi dünyanın gelişmiş bölgelerinin hepsinde bulunmasa da 6G için planlamalar ve araştırmalar başladı. Söz konusu teknoloji muadillerindeki gibi 10 yıllık gelişim sürecine uygun olarak ilerlerse, ilk ticari 6. nesil hücresel bağlantı ağlarının 2030 civarında kurulması bekleniyor. Bununla beraber 5G’yi hızlı bir şekilde kuran Asyalıların daha önceki bir tarihte 6G kullanan ülkeler arasına girmesi mümkündür.