Tünellerde meydana gelebilecek kaza ve yoldaki aksaklıklar, kısıtlı alandan dolayı beklenenden daha büyük felakatlere yol açabilir. Bunun yanı sıra, ortamdaki nem, toz ve gürültüden dolayı tüneldeki herhangi bir acil durumun daha hızlı çözümlenmesi gerekir. Tünel içi kurulan güvenlik ve kontrol sistemleri birbirleriyle entegre çalışırken stand alone olarak da etkili olmalıdır. Tünelin içine kurulan başlıca zayıf akım sistemlerinden olan CCTV ve acil anons sisteminin yanında tünele özel uygulama denebilecek gaz ölçümleme sistemi, ısı tipi yangın algılama dedektörleri, rüzgar ve hava akış ölçüm sistemi, SCADA bağlantısı, tünel içi radyo gibi sistemler tünel işletme yönetiminin sağlıklı yapılması için zorunludur.
Tünel acil yardım haberleşme sisteminin sıfıra yakın riskle dizayn edilmesi ve riskleri ortadan kaldırmanın yanı sıra yüksek verim sağlayacak ürünlerin seçilmesi gerekir. Metro, tünel, otoyol, köprü, maden, fabrika, antrepo, liman gibi her an yaşayan yapılar için tercih edilen marka ve ürünler kesintisiz çalışmaya uygun olmalıdır. Bununla beraber en az ürünler kadar önemli olan, tüm bu tünel için sistemlere destek, bakım ve arıza gibi konularda anında destek verebilecek kurumlar seçmektir.
Tünel içinde meydana gelebilecek bir kriz durumunu haber vermek veya tünelin spesifik bir noktasıyla iletişimi sağlayabilmek için acil durum telefonları yardımıyla tünel içi SOS iletişim sistemi kurulması gerekmektedir. Tünel ana kontrol odasına veya ara istasyonlara bağlı olabilecek tünel acil yardım telefonları, tünel içi güvenliği ve iletişimi sağlamaktadır. Acil durum interkom sistemi ve acil yardım telefon sistemi, Analog veya IP yapıya sahip olabilir. Önemli olan, bu sistemin tünel içi araç gürültüsünü uygun filtreden geçirerek tünel kullanıcısı ve kontrol merkezi arasındaki iletişim kalitesini sağlamasıdır. Saha cihazları/telefonlar, rugged olarak da bilinen zorlu koşullara dayanıklı materyalden yapılmalıdır. Tünellerdeki aşırı nem veya temizlik amaçlı yıkamalardan dolayı da suya dayanıklı olmalıdır. Hotline özelliği kontrol odasıyla anında iletişimi sağlayacağından acil duruma müdahale süresini ciddi oranda azaltacaktır. Tünel SOS acil çağrı telefonları IP66 sınıfı sayesinde toza ve sert hava koşullarına karşın dayanıklı bir yapıya sahip olmalıdır. Tünel içi düzenli olarak basınçlı suyla yıkandığı için tünel telefonlarının IP seviyesine özellikle dikkat edilmelidir. Gelebilecek dış tehlikelere veya çalınmaya karşın da, anti-vandal olarak da bilinen vandalizme ve darbeye dayanıklı bir tasarıma sahip olmalıdır.
Tüm bunlar: maksimum güvenliği sağlamayı, tünel kullanıcılarına 7/24 olarak acil durumlarda destek vermeyi, tünel veya metro yatırımının işletme maliyetini düşürmeyi, acil duruma cevap süresini kısaltmayı, ve kesintisiz bir yol deneyimi sağlamayı amaçlamaktadır. Tünel haberleşme sistemleri, metro hatları ve tünel gibi yapılarda günümüz koşul ve teknolojisinde kesinlikle gerekmektedir. Netser ‘in yerli üretim olarak gerçekleştirdiği TUNNELSOS serisi ürünler ile alanında en kaliteli cihaz ve yazılımı kullanarak Ankaray metrosu, Türkmenistan’ın başketin Aşkabat ‘da yer alan Olimpiyat Köyü (tüm fazları), ve Hindistan’ın Keşmir bölgesinde yer alan 11,5 kilometre uzunluğundaki Pir Panjal tüneli gibi bir çok önemli referans projelerimizin arasına katılabilirsiniz.