Menü
Blog

Yangın Algılama Sistemi Bakım Kılavuzu

A+ A-

Yangın Algılama Sistemi Bakım ve Servis Kılavuzu

Yangın algılama sistemi bakımı kılavuzunda, yönetmelikin belirlediği zorunlulukları ve kapsamı bulabilirsiniz. Can ve mal güvenliğini koruyan yangın alarm sisteminin performansını ilk kurulduğu günkü seviyede tutmak kritiktir. Sistemin en iyi seviyede işleyişinin sağlamak için yangın algılama sistemi bakımı ve servis kılavuzumuzu detaylı şekilde okumanızı öneririz. Yangın sistemi kurulumu, devreye alımı ve servisine kadar tüm konuları ve yönetmelikleri öğrenme ve uygulama açısından kapsamlı bir kılavuzdur.

Yangın algılama sistemi devreye alımından sonra geçici kabul süreci gerçekleşir. Zayıf akım sistemleri geçici kabul ve kesin kabul prosedüründen sonra zorunlu ve opsiyonel olmak üzere tüm sistemlerin bakım anlaşması yapılmalıdır. En az senede bir bakım ile tesislerdeki zayıf akım sistemlerinin can ve mal güvenliğini korumak için yeterli seviyede olduğu kontrol edilmelidir.

 

Yangın Algılama Sistemleri’ne Hangi Sıklıkta Bakım Yaptırmalısınız?

Yangın algılama sistemi bakımının sıklığı yönetmeliklerce en az yılda bir kere olacak şekilde açıklanmıştır. Ancak, tesisteki can ve mal güvenliğini göz önüne alarak bakım sıklıkları da açıklanmıştır. Buna göre yangın bakım sıklıklarını ve yapılacakların özetini aşağıda sıraladık.

  • Günlük kontrol kapsamında işletme sahiplerinin kendi başına yapabileceği basit kontrolleri içermektedir.
  • Aylık kontrol kapsamında yedek güç kaynağı testi, arıza göstergelerinin izlenmesi yapılmalıdır.
  • Üç aylık kontrol kapsamında bölgesel testler, sistem kütüğünün kontrolü, kontrol ve gösterge tertibatının kontrolü, kontrol ve izleme fonksiyonlarının testi, yapısal değişimlerin incelenmesi gibi işlemleri içermektedir.
  • Yıllık kontrol kapsamında yukarıdaki bakımların haricinde, batarya testleri, cihazların erişilebilirliği ve tüm algılayıcıların sağlıklı çalıştığının denetlendiği tüm sistemi içeren testler yapılmaktadır.

 

Yangın Alarm Sistemi Bakımı Kapsamı Nedir?

Yangın alarm sistemlerinin ve tüm cihazların periyodik testler ve bakımlar sırasında ulaşılabilir olması gerekir. Dolayısıyla, testteki yangın alarm sistemi ürünlerini aşağıdaki şekilde sıralayalım.

  • Yangın dedektörleri,
  • Ex-proof dedektörler,
  • Yangın panelleri,
  • Sirenler,
  • Flaşörler,
  • Yangın İhbar Butonları,
  • Karbon monoksit algılama sistemi,

 

Yangın Algılama Sistemi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yangın algılama sistemi, tesisin can ve mal güvenliğini kapsadığı için bakımı yapacak kurumların deneyimi ve marka uzmanlığı çok önemlidir. Yangın sistemi yazılımı ve yangın paneli konusunda tüm eğitimlerini tamamlamış firmalarca gerçekleştirilmelidir. Birçok global marka, yereldeki partner ve bayilerine bu kapsamda yetkinlik sertifikası vermektedir. Bina yönetimi veya sahibi olarak yangın algılama bakımı yapacak firmadan yangın sistemi markasının sertifikası istenmelidir. Zira, herhangi bir yangın riskinde bakımı yapan firma ile beraber yetkin olmayan kişi ve kurumlara bu sorumluluğu vermekten dolayı işletme sahipleri de risk altındadır.

 

Yangın bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken başlıca konular şunlardır:

  • Yangın alarm sistemi oluşturan cihazların kontrolü ve performans testleri yapılacaktır.
  • Yangın alarm sistemine bağlı cihazların yangın senaryosuna bağlı çalışabilirliği kontrol edilecektir.
  • Yangın alarm kontrol paneli elektronik kartların işlevselliği kontrol edilecektir.
  • Yangın alarm sistemine bağlı cihazlardan bölge bazında alarm verilerek senaryonun işlevi kontrol edilecektir.
  • Besleme kaynaklarının işlevselliği kontrol edilecektir.
  • Varsa kalibrasyonu yapılacak ürünlerin seviye kontrolleri ve ayarlamaları yapılacaktır.
  • Yangın algılama yazılımı üzerinde Kirlilik alarmı veren dedektörler incelenecek ve sorun çözülmeye çalışılacaktır.
  • Yangın sistemi kontrol ve gösterge donanımının arıza izleme özelliği kontrol ve test edilecektir.
  • Yangın sistemi akü durum ve voltajları bağlantıları kontrol edilecektir.
  • Varsa yangın sistemindeki hata/sorunlar yazılım üzerinden kontrol edilecektir.
  • Yangın sistemi yazılım güncellemeleri kontrol paneline yüklenerek yangın alarm cihazlarının performansları artırılacaktır.
  • Yangın alarm sistemine bağlı dedektörlerin ihtiyaç duyulduğunda Genel Temizliği yapılacaktır.

 

Yangın sistemi periyodik bakımı sonrası raporlama ve arıza tespiti de çok önemlidir. Bu tespitler ve testler, lisanslı ve uyumlu yangın bakım cihazları ile yapılmalıdır. Periyodik servisler sırasında tespit edilen ömrü biten(akü gibi) veya arızalı ürünler derhal değiştirilmelidir. Bakımın diğer bir avantajı da, sistem ile beraber yazılımın da kontrolüdür. Tesisat ve mimaride herhangi bir değişim veya güncelleme varsa yapılmalıdır.

Tüm bu yangın bakım kontrolleri sırasında yapılan test ve denetimlerin sisteme uyumlu ekipmanlar tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bakım süreçleri sırasında kullanılabilecek özel ekipmanlarda yangın konusunda uzman firmaların tercih edilmesi açısından önemlidir.

 

Yangın Algılama Sistemleri’nde Bakım Zorunlu mudur?

Yapılar ve tesislerde yangın algılama sistemi bakım anlaşması yapmanız zorunludur. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ‘de yangın algılama ve uyarı sistemleri olarak geçen kısım acil anons sistemini de kapsamaktadır. Nasıl bina ruhsatı ve itfaiye testlerinden geçmek için yönetmeliğe uygun şekilde yangın algılama sistemi ve acil anons sistemi kurmanız gerekiyorsa, bu sistemlerin bakımının yapılması da zorunludur. Yönetmelik kapsamına giren tüm yapılarda yangın algılama sistemi kurulması, donatılması, bakım görmesi ve işlevini sürdürmesi gerekmektedir. Bu sistemler doğası gereği sürekli çalışan ve bakım gerektiren sistemler olduğu için Bakanlarca kurulunca yayınlanan yönetmeliklerle güvence altına alınmıştır.

 

Yangın Alarm Sistemleri Bakımı Kimin Sorumluluğundadır?

Kurulan sistemlerin ve cihazların testi, periyodik olarak kontrolü ve bakımları, bina yönetimleri veya yapı sahiplerinin sorumluluklarındadır. Yapı sahipleri yazılı olarak bina yöneticilerine bu yangın servis sorumluluğunu da devir ettiyse, bina yöneticisindedir. Binadaki uyarı sistemlerinin bakımını yaparak işler halde tutmak bina yöneticileri açısından kritik ve aksatılmaması gereken bir durumdur. Bu bakımları, yetkin ve uzman firmalar tarafından yapılmalıdır. Her yangın algılama firması belirli bir markada uzmanlaşmıştır. Netser olarak Honeywell ve UTC marka yangın algılama sistemleri bakımları açısında Türkiye ve yakın coğrafyada yüzlerce kurumun binlerce binasına hizmet vermektedir.

 

Yangın Algılama Sistemi Bakım Yönetmeliği Nedir?

Yangın algılama sistemi gibi mekanizmaların sürekli bakım suretiyle işler durumda tutulması mecburidir.  Bu kapsamda bir bakım yönetmeliği bulunmaktadır. Avrupa’daki Yangın yönetmeliği EN54 ‘den muadil olarak alınmıştır. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında TS CEN/54-14 , Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri Bölüm 14 ‘de tüm detaylar yer almaktadır. Yangın algılama ve uyarı sistemlerinin düzenli bakıma ihtiyaçları bulunmaktadır. Kullanılan yangın sistemi markasından bağımsız olarak ortam koşullarından dolayı bu sistemlerin bakım ile optimum seviyede çalıştıkları bilindiği için TS CEN/54-14 gibi mevzutlarla da zorunlu hale getirilmiştir. Belirli zaman aralıklarında test ve bakım ile tüm sistemin işleyişi sürekli hale getirilir.

 

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik‘e Nereden Ulaşabilirim?

Yangın algılama sistemleri konusunda uzman satış ve teknik kadroya sahip Netser satış mühendisleri ve Netwell teknik kadrosuna email atarak merak ettiğiniz konuları öğrenebilirsiniz.

 

İlgili Görseller