Menü
Blog

Teknolojinin Geleceğini Anlamak için Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap

A+ A-

Teknolojinin Geleceğini Anlamak için Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap

Teknoloji Kitap Tavsiyelerimizi 56. Kütüphane Hafta kapsamında Evde Hayat Var hareketi kapsamında Kitapla Kal diyerek 10 adet teknoloji kitap önerisi ile vermek istedik. Teknolojinin de etkisiyle  bu gibi salgınlarla değişen sosyoekonomik dengelerin şekillendirdiği bilim konusunda, dünya nereye gidiyor anlamak için size tavsiye kitaplarımız aşağıdaki şekilde sıraladık. Tavsiye edilen kitapların hepsi yabancı yazarların kaleme aldığı ve bir çoğu Amerika ‘da önemli kamu, üniversite ve özel şirketlerde üst düzey görev ve tecrübeye sahip profesyonellerin bilim ve teknoloji kitaplarıdır. 15 sene önce yazılan bilim teknoloji kitabı da, iki sene önce kaleme alınan Elon Musk biyografisi de teknolojinin geleceği konusunda fikir ve tahmin için rehber niteliğindedir. 

 

1. Geleceği Keşfedenler - Walter Isaacson

Dijital Çağın Biyografisi olarak geçen kitapta teknolojiye yön veren kilit iş insanlarının biyografilerini bir bütün şekilde ele alarak günümüze kadar getiriyor. Steve Jobs Biyografisinin Yazarı, Walter İsaacson ‘un güçlü kaleminden ve derin araştırması sonucu çıkan bu kitap çeşitli otoritelerden tarafından da (New York Times, Washington Post, Financial Times ve Goodreads) “Yılın En İyi Kitabı” seçkileri arasına girmiştir.19. yüzyılda algoritma konseptinin ve ilk hesaplama makinelerinin bulunuşundan başlayan Geleceği Keşfedenler kitabı; ilk bilgisayar, transistor, mikroçip, kişisel bilgisayarlar, yazılımlar, internet ve sonrasındaki dijital çağın bugünlere hangi aşamalardan geçerek kimlerin önderliğinde ulaştığını açıklıyor.

 

2. Elon Musk – Ashlee Vance

Tesla, Spacex ve Muhteşem Geleceğin Peşinde alt başlıkla 2018 yılında Ashlee Vance tarafından 300 ile yakın insanla konuşarak son güncel haline getirerek basılmıştır. New York Times Çok Satanlar #1, Amazon Yılın En İyi Kitabı, Wall Street Journal Yılın En İyi İş Dünyası Kitabı gibi ödüllere layık görülmüştür.

Paypal ve X.com gibi başarılı girişimlerin de kurucusu olan Elon Musk son girişimleriyle dünyayı fosil yakıtlara muhtaç olmaktan kurtarmaya çalışarak hepimizin hayatına girmiştir. Tesla, SpaceX ve güneş solar enerji üzerine bir çok geleceği şekillendirebilecek proje ve gerçekleştirecek cesarete sahip birinin biyografisini okumak  teknolojinin ileride nasıl olacağını tahmin etmek açısından önemlidir.

 

3. Tüfek, Mikrop ve Çelik – Jared Diamond

Bilim ve Mühendislik kitap türleri arasında popüler bilim spesifik kitapları arasında bulabileceğiniz   Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabı tüm kıtalardaki insanların 13.bin yıllık kısa tarihini ele alır. Jared Diamond’ın 2018 yılında basılan bu eserinde nereden geldiğimizi ve nelerle savaştığımızı bize hatırlatarak gelecek hakkında fikir vermektedir. Bill Gates ‘in dahi ‘ Büyüleyici… İnsanlık tarihini anlamak için bir temel oluşturuyor.’ Şeklinde yorumladığı bu kitapta bazı temel sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

 

4. Sınırlarını Zorla – Sheryl Sandberg

Kadınlar, İş ve Liderlik İsteği üzerinde öncülerden olan Facebook COO ve yönetim kurulu üyesi olan Sheryl Sandbery tarafından kaleme alınan bu kitapta kadınlar için önemli iş dünyası ve teknoloji önerileri mevcut. Zeynep Yılmaz tarafına çevrilerek 2014 yılında basılan bu kitapta Oprah Winfrey ‘den PIMCO CEO'su Mohamed El-Erian ‘a kadar bir çok ünlü isimden kitap tavsiyesi almıştır.

 

5. Uzay Baronları – Chris Davenport

Uzaya turistik seyahatler, Mars’ta kurulacak koloniler, Ay’a gidiş-dönüş seferler artık hayal değil! Tanıtımla çıkan 2018 basımı bu kitap Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson ve Andrew Beal gibi Amerikalı teknoloji baronlarının çocukluk hayalleri olan uzayı keşfetme arzularının tüm insanlığı nereye getirebileceğini anlatıyor. Blue Origin, Galaxy Galactic ve SpaceX şirketlerinin birbirleriyle yarış içinde NASA ve tüm uzay ekosistemi paydaşlarıyla beraber yeni hayaller ve dünya dışı hayatlar için nasıl paralar ve yaşamlar harcadığını öğrenmek önümüzdeki senelerde daha da yaygınlaşacaktır.

 

6. Teknolojiye Karşı İnsanlık – Gerd Leonhard

Hızlı şekilde gelişen ve kontrolden çıkan teknolojik gelişmelerin biyolojik zihne sahip insanların makine zihnine karşı nasıl bir rol üstleneceğini merak edenler için bir eserdir.  Robotlar ve yapay öğrenimle beraber dünyadaki yaşamın karma olarak nereye evrileceğini anlamak için önerilen bilim teknoloji kitabıdır.

 

7. İletişim Tarihi – Marshall T. Poe

İletişim Tarihi, Konuşmanın Evriminden İnternete Medya ve Toplum başlığıyla teknolojiyle beraber toplumları yönlendiren iletişim mecralarını da kaleme alıyor. Bu eser; medya, iletişim ve toplumun hem geçmişi hem de şimdisiyle ilgilenen herkesin beğenisine sunulur. İletişimin önemi, teknoloji tarihini yönlendiren ve şekillendiren bir kavram olarak önümüze çıkar. İnternet ve sonrasını görmek adına İletişim Tarihi kitabı teknoloji önerileri arasına girmektedir.

 

8. Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız – Malcolm Frank, Paul Roehberg ve Ben Pring

Yapay zekânın yükselişi zamanımızın en önemli hikâyesi.olarak karşımıza çıkan Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız teknoloji kitabı Yapay Zekâ, Algoritmalar, Botlar ve Büyük Veri Çağında Öne Geçmek amacıyla yazılan bir kitaptır. Dijital çağa ayak uydurmak için sektör bağımsız herkesin okuması gereken bir bilim teknoloji kitabıdır. Pratik hayata dair de önerile ve uygulamalar veren ünlü danışmanlık kurumu Cognizant-Center for the Future of Work’ün yöneticileri Malcolm Frank, Paul Roehrig ve Benjamin Pring, Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız’da geliştirdikleri AHEAD modelini anlatıyor.

 

9. Duyarlı Makine, Yapay Zekanın Olgunluk Çağı – Amir Husain

Naparsanız yapın, yapay zekanın hayatımızı ve geleceğimizi nasıl şekillendireceğini anlamak için izleme ve okumalısınız. Austin, Texas ‘da yapay ve makine öğrenmesi üzerine özel sektörde çalışmalar yapan Amir Husain, Yapay Zekanın Olgunluk Çağı kitabıyla teknolojinin geleceği konusunda hepimize yol göstermeye çalışmıştır. 2019 yılında basılan bu kitabı Duygu Dalgakıran ‘ın çevirdiği bu kitap tavsiyelerimiz arasındadır.

 

10. Süper İnsan – Andy Walker, Kay Walker, Sean Carruthers

Teknoloji insanlığı yeniden tanımlarken bu kitapla bilim, teknoloji ve gelecek üçgeni arasındaki kesişimi çok net şekilde göreceksiniz. Dünya her geçen gün belirsiz bir geleceğe yürüdüğünü düşünürsek genlerle oynanmasının veya teknolojideki yapay zeka çalışmalarının da etkisiyle Süper İnsan Çağı ‘na yaklaşıyor olabiliriz. Bu araştırmacılar önümüzdeki yeni dönem için farklı isimler kullanıyorlar: Transhümanist (insan ötesi), posthuman (insan sonrası), tekno-optimizm, siborgizm, insanlık+, ölümsüzlük, makine zekâsı, robotopya, uzatılmış yaşam ya da tekillik. 2019 yılında basılan bu kitabı hızlıca alıp okumanızı öneririz.

İlgili Görseller