İşyerlerinde, bilgisayarlar arasında bilgi aktarımının yapılmasını sağlayan switch hayatımızı kolaylaştıran teknolojilerin başında gelmektedir. Switch nedir sorusuna kısaca şu yanıt verilebilir; bağlı olduğu bilgisayarlar arasında haberleşmeyi sağlayan unsurlardır.
Switch teknolojisi, günümüzde işyerlerinde daha sıklıkla kullanılmaktadır. Switch sayesinde çalışanlar, dosya aktarımlarını kolayca yapabilirler ve zamandan tasarruf ederler. Evinde yazıcı veya birden fazla bilgisayar bulunan insanlar için de Switch teknolojisi hayat kurtarıcı bir niteliktedir.
Switch teknolojisine bağlı olan cihazlara node yani düğüm denmektedir. Nodeların bağlı olduğu cihazlarda, switch teknolojisi sayesinde yapılacak olan tüm işlemler kısa bir süre içerisinde halledilir.
Switch, Türkçede anahtarlama olarak da adlandırılır. Switch üzerinde bulunan portlara cihazlar bağlanır ve bilgisayarlar üzerinde kurulum işlemi yapılır. Switch sayesinde işlemler her zaman daha hızlı bir şekilde kullanılır.
Switch teknolojisinin en önemli özelliği, bant genişliğinin her port için aynı şekilde kullanılır. Bu durum şu anlama gelmektedir; eğer portların bağlı olduğu switch 75 Mbps hıza sahipse, switch portlarına bağladığınız cihazların her biri 75 Mbps hızında işlem yapar. Switch ile birbirine bağlanmış olan cihazların hepsi aynı hızda işlem yapar ve böylece işleriniz ivedilikle halledilir.
Switch ne demek denecek olursa, bu teknolojinin Türkçedeki karşılığı ‘ağ donanımı’dır. Switch teknolojisi sayesinde cihazlar arasındaki iletişimin sağlanması kolaylaşır. Switch bilgisayarlarda, ağ donanımlarında ve yazıcılarda kullanılmaktır. Switch sayesinde yapmak istediğiniz her işlemi hızlıca yapabilirsiniz.
Teknoloji, hayatımızı kolaylaştırmak adına bize her olanağı sunmaktadır. Switch teknolojisi sayesinde dosya aktarımı ve bağlantı kurma işlemlerinin, bize kaybettirdiği süreyi en aza indirgiyoruz. Hayatımıza kolaylık katan bu teknoloji, elbette kullanım alanlarına göre farklı çeşitlere sahiptir.
Smart switch nedir sorusuna alacağınız cevap hem yüzünüzü güldürecek hem de hayatınızı kolaylaştıracak. Smart switch cihazlar arasında veri transferi yapılması sağlayan bir uygulama, bu uygulama sayesinde hem verilerinizi hızlıca yedekleyebiliyor hem de başka cihazlara yükleme yapabiliyorsunuz. Bu teknolojinin yardımıyla veri senkronizasyon işlemini de hızlıca yapabiliyorsunuz.
Smart switch uygulamasının iki versiyonu bulunmaktadır. Bu versiyonlardan biri bilgisayarlar arası aktarım yapmaya yardımcı oluyor, diğer versiyonu ise akıllı cihazlarda kullanılıyor.
Teknolojinin bize armağan ettiği bu yenilik aracılığıyla kişisel veriler, indirilen uygulamalar ve çoklu medya verileri, bir başka cihaza kolayca transfer edilebiliyor. Piyasada bulunan IOS ve Android işletim sistemli cihazların büyük bir çoğunluğu bu teknolojiyi destekliyor.
Smart switch teknolojisini kullanmak için bağlantılı kurulan cihazların yalnızca 20 cm yakınlıkta olması yeterlidir. Eski elektronik cihazdan yenisine yapılan dosya ve veri aktarımlarında bu teknolojiyi kullanmak hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştıracak. Bir diğer yandan iki cihaz arasında dosya ve medya aktarımı yapmak, bu teknoloji son derece kolay.
Poe’nin açılımı Power of Ethernet’tir. Poe switch nedir sorusu elbette ki bu noktada sorulacaktır. Poe teknolojisi, ethernet kablosunda veri ile birlikte bulunan elektriksel gücün taşınmasına verilen addır. Bu teknolojinin keşfi 2000 yılına dayansa da kullanımı, IP telefonlar ile birlikte artış gösterdi.
Kablosuz ağların ortaya çıkışı, bu teknolojinin kullanımının artmasında büyük bir rol oynadı. Özellikle yerel elektriğin bulunmadığı yerlerde, Poe sayesinde kablosuz erişim noktalarına güç aktarmak mümkün bir hale geldi.
Poe switch, öncelikle elektriksel gücün, kaynak cihazdan ethernet aktarılmasını sağlar ve hedef cihazda bulunan ethernet kablosu sayesinde alıcı konumdaki cihaza aktarım yapılmasını sağlar. Kaynak ve hedef konumundaki cihazlar arasındaki elektrik akımı, harici adaptörler sayesinde sağlanabilse de bu adaptörler, cihazlara bütünleşik de olabilirler. poe switch ağ cihazlarıyla doğrudan kablo ortamına aktarım olabilir veya anahtarlayıcı üzerinden gelen veri ve güç, enjektörde birleşerek aktarım sağlayabilir. Poe Switchler, kullanıcısına birçok avantaj vaat eder.
Ethernet switch nedir sorusunun cevabı özellikle işyeri sahiplerini memnun eder. Ethernet switch üzerinde birçok port bulunan, modeme benzeyen, bir network anahtarlama cihazıdır. Bu switch türü sayesinde dosya aktarımları, son derece hızlı bir biçimde yapılabilir.
Cihaz üzerinde birçok port bulunmaktadır, bu portlara bağlı olan cihazların ağ paylaşımları ve güvenlik erişimleri kolaylıkla yönetilir.
Ethernet switch, bir çeşit port çoklayıcı olarak düşünülebilir. Bu cihazların en önemli özelliği, hangi porta ne kadar veri erişimi sağlanacağının belirlenebilmesidir. Bu özellik sayesinde, çok sık kullanılmayan cihazlara, gereksiz yere veri aktarımı sağlanmaz.
Bu switchler, işyerlerinde daha çok kullanılıyor olsa da evlerde kullanımı da hayat kolaylaştırıcı niteliktedir.
Evinde veya işyerinde birden çok kasa, mouse veya keyboard kullananlar kvm switch nedir sorusunu sormaktadırlar. KVM switchler sayesinde tek bir klavye, mouse veya monitörler üzerinden birden fazla bilgisayar ve sunucuyu kontrol etmek mümkündür.
Dip switchler daha önceki yıllarda kullanılan bir teknoloji olsa da günümüzde, veri aktarımı çok sık yapılmayan cihazlara sahip olan kişiler, dip switch nedir sorusunu sormaktadır. Dip switchler, üzerinde birçok port olan ve açma kapama özelliğine sahip cihazlardır. Dip switchler, standart çift sıralı pakette, bir grup portun olduğu, diğerleriyle paketlenmiş manuel bir elektrik anahtarıdır.
Flow switch nedir sorusunun cevabı, diğer switchlere kıyasla daha farklıdır. Flow switchler, hayatımızı kurtaran yangın söndürücülerinin bağlı oldu sistemlerdir. Switchlerin teknoloji arasında en basit yapıya sahip olan mekanizmalardır ve basit bir otomasyon sistemi ile çalışırlar.
Limit switch nedir sorusunun cevabı son derece basittir. Limit switchler, sınır şalteri olarak da adlandırılır. Bu basit teknolojiler, bir hareketli mekanizmanın temas etmesi sonucunda, mekanik olarak tahrik edilerek elektriksel kontakları pozisyon değiştiren mekanik yapılardır.
Limit switchlerin kontaklarının pozisyon değiştirmesi, bir diğer deyişle açık konumdan kapalı konuma veya kapalı konumdan açık konuma geçmesi sonucunda herhangi bir elektrik devresi açılır veya kapanır.
Micro switch ne işe yarar sorusunun cevabı oldukça geniş kapsamlıdır. Piyasada bulunan her çeşit makine, tezgah, cihaz veya aletlerin; elektrik devrelerinin istenilen zamanlarda açma ve kapamaya yarar. Her çeşitten olan bu cihazlar, çalışma ve hareketlerin yakından veya uzaktan kontrol edilmesini sağlamaya yardımcı olur. Mikro switchler, genellikle geçici yay geri dönüşü kontağına sahiptir.
İş ve ofis yaşamında birden fazla bilgisayar kullananlar, yönetilebilir switch nedir sorusunun cevabı ile büyük bir rahatlığa sahip olurlar. Yönetilebilir ethernet switchler, genelde endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Yönetme ve LAN üzerinden izleme imkanı sunan bir ethernet switch türüdür. Yönetilebilir switchlerin en önemli özelliği ethernet seçeneklerinin değiştirilmesine imkan sağlamasıdır. Bu özelliği nedeniyle ağ trafiğini yönetebilir ve mevcut bant genişliğini kendiniz ayarlayabilirsiniz; böylece data yönetimi sizin elinizde olacaktır.
Hub ve Switchler, yerel ağ oluşturmaya yardımcı olan cihazlardır. Her ikisi de aynı amaç doğrultusunda kullanılır. Hayatımızı kolaylaştıran bu cihazlar, bazı farklara sahiptirler.
Switch ile hub arasındaki fark nedir sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Hub ve Switchler arasındaki en temel fark Switchlerin, Hublara kıyasla daha akıllı olmasıdır. Switchler, portlardan bağlı cihazlardan hangisine aktarım yapılacaksa oraya elektrik verir. Hublar bu özelliğe sahip değildir; çünkü hublar, dışarıdan gelen bir paketi yayın yaparcasına, alakalı ve alakasız her portuna güç aktarır. Bu durum, yapılacak olan işlemin yavaşlamasına ve gereksiz elektrik tüketimine neden olur.
Hubların temel amacı, sinyalleri yeniden oluşturmak ve yeniden zamanlamaktır. Hubların yaptığı bu işlem bit seviyesinde gerçekleşir. Hub, Türkçede hareket merkezi anlamına gelir ve tam olarak doğru bir tercümesi bulunmamaktadır. Toplumda hublar ‘aptal’ sıfatı ile anılmaktadır.