Menü
Blog

İklim Değişikliği ve Teknoloji

A+ A-

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

 

İklim değişikliği, tüm dünyayı tehdidi altına alan küresel bir sorundur. Ekosistem içerisinde kendisini oluşturan birçok dinamik barındırır. Atmosfer, karalar, bitkiler, hayvanlar ve insanlar gibi birçok faktör kendi içerisinde bir düzen halindedir. Fakat bu dinamik yapının yavaş yavaş değişim göstermesi canlıların yaşamlarını tehlikeye atmakla kalmayıp sürdürülebilirliğin de önünde büyük bir engeldir. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan iklim değişikliği, tüm dünyanın ortaklaşa çalışması sonucunda önlenebilir veya yavaşlatılabilir.

 

İklim Değişikliği Sebepleri Nelerdir?

 

Yapılan araştırmalar sonucunda iklim değişikliğinin ana sebeplerinden birinin artan sera gazı emisyonları olduğu ortaya çıktı. Sera gazı emisyonlarının artmasında insan faaliyetleri önemli bir oranı kapsıyor. Öncelikli olarak kömür ve benzeri yakıtların yakılması dünyamızı koruyan atmosfer tabakasına ciddi zararlar veriyor. Karbondioksit oranında ciddi bir artışa da neden oluyor. 2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre sera gazı emisyonlarının %56’sını fosil yakıtların oluşturduğu ortaya çıktı. Günümüzde yaşadığımız iklim değişikliği etkileri de geçmiş yıllarda dünyaya verdiğimiz zararları ortaya çıkartıyor. Bugün yaptığımız her olay da ilerleyen yıllarda vahim sonuçlarla ortaya çıkacak.

İklim değişikliğinin en önemli ikinci sebebi ise ormansızlaşma olarak gösteriliyor. Artan karbondioksit miktarını karşılayacak kadar oksijen üretilmiyor. Bu nedenle atmosfer tabakasında bozulmalar gözlemlenebiliyor. Özellikle ağaçların kesilmesi gibi nedenlerden dolayı iklim değişikliği ortaya çıkıyor.

Aslında tüm bu sebepler nüfus artışından kaynaklanıyor. Artan nüfus ile birlikte kişi başına düşen enerji tüketim miktarı da artış gösteriyor. Daha fazla endüstriyel üretim yapılıyor ve çevre kirliliğinin olumsuz etkileri gün yüzüne çıkıyor.

    climate-change

 

İklim Değişikliğinin Etkileri Nelerdir?

 

İklim değişikliğinin nedenleri gibi sonuçları da var. Günümüzde tüm dünya iklim değişikliğinin sıcaklık üzerindeki etkisini farkında. Ancak iklim değişikliği yalnızca sıcaklık değişiminden ibaret değil. Bu durum hava olaylarında aşırılığın artmasına neden oluyor. Kasırgalar, seller ve kuraklık gibi iklim felaketleri gün geçtikçe artıyor ve doğal dengenin bozulmasına yol açıyor. Okyanus ve deniz seviyelerindeki artış, buzulların erimesi gibi etkenler canlıların hayatlarını riske atıyor. İklim değişikliğinin etkilerini daha özel incelemek de mümkün.

İklim değişikliği başta insan olmak üzere birçok canlının sağlığını tehlikeye atıyor. Su ve gıda kıtlığı yaşanmasına neden olduğundan dolayı dünyada toplu ölümler ortaya çıkabilir. Bunun yanında hava kirliliğinin de etkisiyle birçok solunum yolu hastalıkları ortaya çıkabilir. Su kıtlığının yaşanması da olası bir senaryo olarak değerlendirildiğinde dünya üzerinde kirler çok daha fazla olacak. Mikropların ve virüslerin artışıyla yeni hastalıklar da ortaya çıkabilir.

İnsan haricindeki canlılar için de iklim değişikliği önemli bir tehdit niteliği taşıyor. Dünyada yaşayan her bir canlı ekosistemin dengesini koruyabilmesi için önemli bir yapı taşıdır. Herhangi birinin eksikliğinde sürdürülebilirlik sağlanamaz. Örneğin buzulların erimesi kutupta yaşayan canlılar için önemli bir tehdit oluşturuyor. Bunun yanında bitkilerin de hayatları tehlike altına giriyor. Eğer, tarımsal faaliyetler devamlılığını koruyamazsa dünya çapında önüne geçilemeyen bir kıtlık sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.

 

Teknoloji ve İklim Değişikliği

 

Teknoloji, doğru kullanıldığı takdirde günümüzdeki birçok sorunun çözümü için önemli unsurlardan biri olabilir. Bunlardan en önemlisi de ulaşabildiği kişi sayısıdır. Sosyal mecralar ve haber kanalları aracılığıyla günümüzde birçok kişi hiç olmadığı kadar iklim değişikliğinin farkında. Böylelikle bilinçli nesiller yetiştirilmesi için önemli bir adım atılıyor.

Duyurularla insanlara ulaşılmasının yanı sıra teknolojinin imkanlarından faydalanarak iklim değişikliğinin önüne geçilebilir, sürdürülebilirlik arttırılabilir. Bunun için günümüzde birçok çalışma yapılıyor. Fakat her durumda teknoloji iklim değişikliğinin önüne geçmek için kullanılmıyor. Hatta, iklim değişikliği çalışmalarına da gölge düşürdüğü durumlarla karşılaşılabiliyor.

 

Teknolojinin İklim Değişikliğine Olumlu Etkileri

 

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının tercihi ile enerji tasarrufu

Birçok büyük şirketin enerji tüketimi de aynı oranda büyük oluyor. Bu nedenle tükettikleri enerjinin atmosfere zarar vermemesi adına yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeye başladı. Google’ın yapay zeka merkezi DeepMind, elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek %40 oranında faturasını düşürmeyi başardı. Bununla birlikte lojistik zincirlerinde en verimli yolları tercih ederek yakıt tüketiminde de azalma yoluna gittiler. Tasarrufun önde gelen isimleri dünya teknoloji devlerinden oluşuyor. Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft yenilenebilir enerjiyi savunan öncü teknoloji firmalarındandır.

  • Yapay zekaların iklim değişikliği ile mücadelede kullanılması

Şirketlerin iklim değişikliğinin önüne geçmek için birçok sebebi bulunuyor. Geçmiş hava durumlarını incelemek, karşılaşılabilecek riskleri analiz etmek ve bu riskler karşısında değerlendirme yapmak gerekiyor. Tüm bu değerlendirmeler için insan uğraşları çok fazla vakit alabileceği gibi olası birçok hata yapılabilir. Yapay zekaların bu alanda kullanımı ile doğru analizler yapılarak iklim değişikliği için gerekli birçok önlem alınabilir.

 

Teknolojinin İklim Değişikliğine Olumsuz Etkileri

 

  • Şirketlerin büyük enerji tüketimleri

Şu anda büyük teknoloji devlerinin enerji tasarrufları için çalışmalar yürütüyor olması, şirketlerin geçmişte çok büyük enerji tüketimlerine yol açmalarından dolayı kendi içlerinde yarattığı bir temizlik oldukları düşüncesi de oldukça yaygın. Halen daha büyük bir enerji tüketimi söz konusu.

  • Dolaylı yoldan fosil yakıt tüketiminin önünü açmaları

Lojistik zincirlerinde fosil yakıt tüketiminin tam anlamıyla önüne geçilmedi. Bu nedenle dolaylı yoldan fosil yakıt tüketimine teşvik ediyorlar. Özellikle pandemi döneminde online alışverişe olan ilgi oldukça arttı. Bu durumda da kargo dağıtım zincirleri şimdiye kadarki en büyük talebi gördüler. Birçok kişi evlerinden alışveriş yaparken dağıtım zinciri çalışmalarına fosil yakıt tüketerek devam etti. Bu durum sonucunda da küresel iklim değişikliğine bir zemin hazırlanmış oldu.

 

     iklim-degisikligi

 

Küresel İklim Değişikliğini Engellemek için Bireysel Olarak Yapılabilecekler

 

İklim değişikliği ile mücadelenin en önemli amacı felaketlerin önüne geçmek ve daha yaşanılabilir bir dünya yaratmaktır. Şirketlerin büyük enerji tüketimlerinin yanı sıra bireysel olarak da birçok şekilde iklim değişikliğinin önüne geçmek için çalışmalar yürütebiliriz. Bunun için yapmamız gereken ilk husus bireysel enerji tüketimini azaltmaktır. Örneğin çamaşırları kurutma makinesinde kurutmak yerine rüzgar ve güneşten yararlanabiliriz. Evlerinize yalıtım sistemleri döşeterek fazladan ısı enerjisi tüketmenin önüne geçebilirsiniz. Fosil yakıtları sınırlamak, işlerimizi mümkün olduğunda online olarak halletmek gibi birçok şekilde bireysel olarak iklim değişikliğinin önlenmesinde rol alabiliriz.

 

Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayın.

 

İlgili Görseller