Her gün iş yerlerinde, evimizde, alışveriş merkezlerinde, metrolarda, hastanelerde; kısacası adım attığımız her yer, dikey mimari ile yüksek katlı yapılardan oluştuğu için asansör kullanıyoruz. Bulunduğumuz binaların ortak alanlarında geçirdiğimiz vakti hesapladığımızda, asansörde geçirilen sürenin ortak alanlarda geçirilen vakte oranla ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkacaktır. Böylesine kritik ve yüksek kullanım oranına sahip bir cihazın mekanik ve teknik yeterliliklerinin en üst seviyede olmasına karşın olağanüstü durumlar için çözümlerin de hesaba katılmış olması gerekmektedir.
Asansör acil durum iletişim sistemi kavramı işte tam bu noktada ortaya çıkmaktadır. İstenmeyen durumlar sonrası kabin içindekilerin, test/bakım aşamasında kabin üstündekilerin, SOS durumu sırasında makine dairesindekilerin veya kuyu dibindeki bir teknisyenin merkez birimle, itfaiyeyle veya kurtarma ekibiyle iletişiminin sağlanması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda, asansörde kabin içindekiler, gerekli ve yetkili mercileri (resepsiyon, güvenlik birimi, kontrol odası vb.) acil durum butonuna basarak hızlıca haberdar edebilmeli ve bu iki nokta arasında doğru haberleşme kurulmalıdır.
Asansörde mahsur kalınması, hırsızlık gibi endişeler, sağlıkla ilgili sorunlar ve bunlar gibi alarm durumlarında yetkililere acil ve en kolay şekilde ulaşılması için asansör SOS telefonlarında normale göre daha yüksek ses kalitesine sahip olan ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünlerin, altyapısı da aynı şekilde analog ve IP seçime bağlı olarak uygun metraj, kalınlık ve sayıda kablo ile yapılmalıdır. Tüm bu konfigürasyon, kritik durumlarda kabin içiyle iletişimi sağlayacak olan sistemin sağlıklı çalışması açısından önemlidir.
Ayrıca, asansör onayı ve uygun etiket alımı sırasında da önemli bir kriter olan asansör SOS haberleşme sisteminin sağlıklı ve çalışır durumda olması binadaki yaşayanların güvenliği için zorunludur. Asansör telefon sistemi, analog tabanlı olabileceği gibi SIP tabanlı da olabilir. Netser ‘in yerli üretim ürün serisinden olan LIFTSOS sistemi, önde gelen global asansör markalarıyla uyumlu olarak çalışabilmektedir. Ana ünite, makine dairesi ünitesi, ve saha ünitelerinden oluşan basit bir yapıyla çoklu yapıları aynı kaliteyle destekleyebilmektedir. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından kabul edilen; "Radyo Ekipmanları ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanı" hakkındaki madde 1999/5/EC’e uygundur. TS EN 81-28 maddeli ve "Asansörler- Yapım ve montaj için güvenlik kuralları-İnsan ve yük taşımacılığı için asansörler bölüm 28 insan ve yük asansörlerinde alarm" başlıklı yönetmeliğine bağlı olarak asansörlerdeki alarm cihazlarının dizayn ve düzenlenmesi gerekmektedir. Kasım 2018 'de Türk Standardları Enstitüsü Teknik Kurulu tarafından onaylanan TS EN 81-28 : 2018-11 haliyle TS EN 81-28:2004 'nin yerini almıştır. İlgili asansör güvenlik standartları olan EN 60950-1:2006+A1:2010 +A12:2011 ve EMC Standartları EN 55022:2010, EN55024: 2010, EN 55064 :2011 and EC No 1275/2008 ‘na uygundur.
Haberleşme ürünlerinde 1990 yılında beri hizmet veren Netser Grup mühendisleri tarafından geliştirilen LIFTSOS sistemi, Elazığ, Adana ve Bursa şehir hastanelerinde de KONE marka asansör ve farklı telefon santralleriyle de entegre olarak başarıyla çalışmaktadır.