Menü

IP Telefon

IP Telefon
IP Telefon

IP Telefon Nedir?

IP telefon; internet protokolü, internet ya da intranet vasıtası ile sesli iletişimin yapılmasını sağlayan telefon anlamına gelmektedir. IP telefon genel olarak ses, faks ve diğer benzeri servislere ilişkin verilerin kısmen ya da tamamen paket anahtarlamalı IP tabanlı şebekeler üzerinden gönderilmesi olarak tanımlanmaktadır.

IP telefon; internet üzerinden ses protokolü veya VoIP, internet üzerinden telefon görüşmeleri yapmayı sağlayan bir teknolojidir. VoIP telefon olarak da adlandırılan IP telefon, devre anahtarlamalı PSTN yerine internet protokolünü kullanan bir telefondur. Bir IP telefonu, VoIP sağlayıcısının veya barındırılan PBX sağlayıcısının IP adresine bağlandığı telefon jakı yerine bir Ethernet kablosuyla internete bağlanmaktadır.

IP telefon, analog ses sinyallerini dijital sinyallere dönüştürmekte ve bunları internet protokolü ile aktarılabilen veri paketlerinde paketlemektedir.

Günümüzde genel olarak  “Voice over IP” ile “İnternet Telefonu” aynı anlamda kullanılmaktadır. Ancak bu sistemler kullanılan iletim ortamı açısından birbirinden farklı sistemlerdir.  VoIP ve internet telefon, IP telefonun alt sınıfları olarak kabul edilmektedir.

IP telefonları SIP çağrıları yapabilmektedir. Yani SIP adreslerine bağlanmak için bir tür internet protokolü olan Oturum Başlatma Protokolü’nü kullanabilirsiniz. SIP adresi telefonunuz için bir e-posta gibidir. E-postanın internet üzerinden ücretsiz olduğu gibi, SIP-SIP araması da ücretsizdir. Çağrı yalnızca SIP kullanan bir sağlayıcının telefon numarasına değil, SIP adresine yapılmalıdır.

IP santraller ile IP telefonları kolaylıkla kullanabilirsiniz. Dilerseniz bulut IP santraller ile de kullanım yapabilirsiniz. IP telefonların en büyük avantajlarından biri kullanıcılara yalnızca bir ağ bağlantısı gerektirmesidir. Tüm iletişim bağlı bulunan internet ağı üzerinden yapılmaktadır. Bu sayede alt yapı ve ağ bağlantı maliyetleri de en aza indirgenmiş olacaktır.

IP telefon ve IP santral fiyatları kalitesine ve taşıdığı fonksiyonel özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Son yıllarda yoğun olarak tercih edilen kablosuz IP telsiz telefon modellerinin fiyatları da standart modellere nazaran daha yüksek fiyatlarda alıcı bulmaktadır.

 

IP Telefon Nasıl Çalışır?

IP telefonların çalışma prensiplerine bakacak olursak; bu telefonlar bireyin analog ses sinyallerini okuyarak ve dijital sinyallere dönüştürerek çalışmaktadır.

Dönüştürülmüş olan dijital sinyaller daha sonra veri olarak hata gönderilmektedir. Sonuç olarak IP telefonları; telefon görüşmelerini alarak ve VoIP sistemi olarak da adlandırılan IP telefon sistemi aracılığı ile bir ağ kablosu üzerinden ağa, sonra dışarı ve internete yönlendirerek çalışmaktadır.

IP telefonu, bir bilgisayara yüklenen ve ses verisini değiştirmek için internet bağlantısını kullanan bir programdır. Bilgisayar harici bir mikrofon, hoparlör veya kulaklık gerektirmektedir. VoIP cihazların herhangi bir internet bağlantısında daima çalıştırmak mümkündür. Bu sebeple IP telefonlarda göçebe olarak kullanılabilme imkanı vermektedir. (mobil ya da sabit hat)

IP telefonlar, güç kaynağını kullanmak yerine güçlerini Ethernet kablosu üzerinden alabilirler. Buna PoE denir. PoE, güç bulunmayan telefonları kablolamak için mükemmeldir. Birçok IP telefonunda güç alabileceğiniz durumlarda Wi-Fi vardır, ancak kolayca kullanılabilen bir internet jakı yoktur.

Bazı ileri teknoloji VoIP telefonlarda Bluetooth bulunmaktadır. Böylece bir kulaklık bağlayarak telefon herhangi bir yerde olsa da görüşme yapabilirsiniz. IP telefonlar da Ethernet geçişine sahiptir, yani bir ucunu bir yönlendiriciye ve diğer ucunu bir bilgisayara bağlayabilirsiniz; bazı IP telefonlarda gigabit geçişi bulunurken, bazılarında yalnızca yüksek hızlı geçiş vardır.

 

IP Telefonun Kullanım Alanı Nedir?

Günümüzde hemen hemen her alanda karşımıza çıkan IP telefonlar 2000 yılı itibari ile Türkiye pazarında yerini almaya başlamıştır. Teknolojik olarak kaliteli ve esnek iletişim kurma imkanı sağlayan IP telefonlar birçok alanda yoğun olarak kullanılmaktadır.

Maliyet açısından da oldukça uygun olan ve tasarruf yapılmasını sağlayan bu telefonlar, telefon trafiğinin yoğun olduğu tüm alanlarda tercih edilmektedir. IP telefonların kullanım alanlarını aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.

  • Bankalar
  • Fabrikalar
  • Kobiler
  • Hastaneler
  • İşletmeler
  • Küçük Çaptaki Ofisler
  • Mobilize ofis uygulamaları ve tüm iletişim alanları
    Sunduğumuz Ürün ve Hizmetler

Detaylı Bilgi ve Fiyat Teklifi İçin Sizi Arayalım