Menü
Blog

Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri ve Kullanım Alanları

A+ A-

Akıllı Ev Sistemleri Nedir?

İnternet ve web teknolojilerinin hayatımıza daha fazla tesir etmesiyle artan kullanım olanakları, özellikle ev içi iletişim teknolojileri kapsamında büyük avantajların ortaya çıkmasına olanak vermiştir. Akıllı ev sistemleri nedir sorusu belki de gelişen tüketim ve teknoloji yetkinliklerinden sonra çıkmıştır. Böylelikle akıllı ev otomasyon sistemleri ve IOT teknolojisi adı verilen entegre sistemler gibi yenilikçi ürünler ortaya çıkmıştır. Akıllı ev otomasyon sistemi gibi yenilikçi çözümler, yaşam alanındaki tüm elektronik aygıtları aktif bir hat üzerinden erişebilir kılarak kullanıcının ev deneyimini zenginleştirir. Kullanıcıların evleri ve evlerindeki aygıtlarla 7/24 bağlı kalmalarına olanak vererek güvenlik, mutfak kullanımı, ışıklandırma ve benzeri konu başlıklarında uzaktan kontrol olanağı sağlar. IOT Teknolojileri sayesinde yüksek bir kullanıcı entegrasyonuna olanak veren sistem ev güvenliği ve işlevselliği ile alakalı kullanıcılarına üst düzey bir verimlilik vaat eder. Akıllı ev sistemleri tek noktadan (tek uygulama veya tek yönetim paneli) tüm sistemlerin kontrol edilmesidir. Akıllı ev sistemleri nasıl yapılır sorusuna verilecek en kritik cevap seçilecek ana sistemin dışarıdan entegre edilecek marka, cihaz, ürün bağımsız açık bir platforma sahip olması gerekmektedir. Akıllı ev sistemleri çeşitlerini ve püf noktalarını aşağıdaki kısımda bulabilirsiniz.

 

Akıllı Ev Sistemleri Çeşitleri

Akıllı evlerin çalışma prensibi kapsamında öncelikli olarak IOT Teknolojisi öne çıkar. Bu teknoloji, elektronik cihazların ya da diğer aletlerin internetle birbirlerine bağlanabilmeleri ilkesinden destek alır. Bu ilke sayesinde tüm cihazlar, entegre bir ağa katılarak birbirleriyle eş zamanlı olarak iletişim kurarak çalışma verimini artırırlar. Bunun yanı sıra, kurulacak olan akıllı ev sistemi, internet bağlantısının yanı sıra ev içi yakın mesafe etkileşimleri için Bluetooth teknolojisini de kullanabilir. Bağlantı entegrasyonları yapılan sistemleri kullanıcının akıllı telefonuna yükleyeceği uygulamalar vasıtasıyla ya da web tabanlı portallar aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.

Akıllı ev sistemleri öncelikli olarak daire, rezidans ve benzeri alanlarda yaygın olarak tercih edilen dijital ürünler arasında yer alırlar. Fakat yine de bireysel kullanım haricinde, akıllı ev sistemi gibi ürünler kurumsal kullanım olanakları da sağlar. Özellikle otel, pansiyon, paylaşımlı çalışma alanları, ofis gibi alanlarda da yaygın kullanım seçeneklerine sahip olan sistemler, tek bir noktadan tüm ortam aygıtlarının kontrolüne olanak verir. TV sistemi ve IP interkom sisteminde dahil olabileceği bu ağda daha bir çok eleman bulunmaktadır. Başta ışıklandırma, aygıtların aktive - deaktive edilmesi ve güvenlik gibi işlevsel kullanıma imkan sağlayan ürünler, site gibi geniş alanlarda da zaman, mekan ve maddi açıdan tasarruflu kullanım seçeneklerine sahiptir.

 

Akıllı Aydınlatmalar

Akıllı ev otomasyonlarının mekanikleri birden fazla sistemin bir arada uyum içerisinde çalışabilecekleri şekilde tasarlanmışlardır. Her ne kadar kullanıcı tarafında sistemin parçalarını kontrol etmek basit olsa da sistemin arka planında oldukça detaylı işlemler gerçekleşir. Örneğin, anlık hava koşullarına göre evinizdeki panjurları uzaktan kontrol ederken, güncel sıcaklık değerini öğrenip evinize gitmeden önce klimayı da istediğiniz derecede çalıştırarak evinizi optimum sıcaklık değerine ulaştırabilirsiniz. Akıllı aydınlatmalar, güneşin açısına ve gölge durumuna göre daha binanızdaki ışığı otomatik olarak kısıp açmaktadır. Güneş ışığının algılanıp buna göre aydınlatmaların dim veya uzaktan kapanıp açılması akıllı ev sistemleri teknolojilerinin geldiği son noktayı özetlemektedir.

Nesnelerin interneti olarak da adlandırılan IOT tabanlı ev sistemleri özellikle evdeki nesnelerin internet üzerinden kontrol edilmesi prensibi ile çalışır. Özellikle aydınlatma ve ışıklandırma açısından büyük işlevsel avantaj sağlayan bu ürünün, evlerdeki aydınlatma sistemlerinin ortak ağ üzerinden kontrol edilebilmesini uygun kılan eklentileri de mevcuttur. Bu eklentiler sayesinde kullanıcılar evlerindeki ampulleri, lambaderleri, gece lambaları ve benzeri aydınlatma bileşenlerini ağ tabanlı ortamdan kontrol edebilirler.

 

Akıllı Güvenlik Sistemleri

Akıllı ev sistemleri nedir? Sorusuna en kolay açıklamayı akıllı güvenlik sistemlerini kullanarak verebiliriz. Herkesin yaygın olarak kullandığı hırsız alarm sistemleri e kameralar aslında akıllı güvenlik sistemlerinin bir öncüsü konumundadır. Birden fazla sistemin (kartlı geçiş sistemi, interkom diafon sistemi, kamera sistemi, hırsız algılama sistemi gibi) birbiriyle konuşarak çalışması sonucu evlerin güvenliğini maksimuma çıkartabiliriz. Peki, akıllı ev sistemleri nasıl yapılır? IP kameralar, IP interkom sistemleri, kablosuz hırsız algılama sensörleriyle her yere konumlandırılabilen PIR sensörleri ve akıllı kilit sistemleriyle standart bir ev bile akıllı eve dönüşebilir. Tüm güvenlik sistemleri maliyetlerini aşağıdaki kısımda bulabilirsiniz. Giriş sistemleri olarak akıllı anahtar ve kapı kilidi entegrasyonu; ev güvenliği ile alakalı uygulamaları daha kolay bir şekilde kontrol etmenize olanak verir. Kapının kilitli olup olmadığını kontrol olanağının yanı sıra uzaktan kapı, garaj, pencere ve diğer giriş çıkışlardaki güvenlik kontrolleri uzaktan sağlanabilir. Aynı şekilde, kullanıcı eve gitmeyeceği zaman dilimlerinde uzaktan kapı kilidini aktif edebilir veya eve giriş çıkışları da kontrol altına alabilir.

 

Akıllı Isı ve Enerji Çözümleri

Akıllı ısı ve enerji çözümleri kapsamında hangi ev aletinin en çok ve ne kadar elektrik tükettiğinin bilinmesi önemli bir başlangıçtır. VRV olarak da geçen gökdelenlerde ve büyük konut projelerinde binanın inşasıyla beraber yapılan merkezi havalandırma sistemi en çok enerji tüketen akıllı ev sistemleri arasında yer alır. Sonra, hem yaz hem de kış aylarında sıklıkla kullandığımız klimalar gelir. Enerji tüketim listesi şu şekilde devam eder; aydınlatma sistemleri, beyaz eşyalar ve küçük ev aletleri. Dolayısıyla, evdeki tüketimi verimli kullanmak adına tüm bu sistemlerin optimum zamanlama ile çalışması ancak akıllı ev otomasyon sistemleri ile mümkündür. Akıllı ev sistemleri, hangi odada, hangi cihazın ne kadar eneri tükettiğini takip ederek hem ısı ve enerji tüketimini azaltır hem de mevcut tüketimi kontrol eder. Akıllı ev sistemi siz evde olmadığınız zamanlarda aklınız ocakta kalmasın diye, uzaktan gaz kontrolü gibi bir özellik de sağlamaktadır. Ürünün en işlevsel kullanım seçeneklerinden biri olan gaz kontrolü opsiyonu sayesinde gaz kaçağı kaynaklı yangın risklerini minimum seviyeye indirebilirsiniz. Akıllı iklim kontrolü özelliği sayesinde, evdeki sıcaklık değerleri anlık olarak takip edilebilir. Bunun haricinde akıllı ev sistemi gelişmiş klima entegrasyonu sayesinde sıcaklık değerlerinin uzaktan azaltıp yükseltilmesini gibi kapsamlı kontrollere de olanak verir.

 

Akıllı Ev Otomasyonu

Akıllı ev sistemleri nasıl yapılır gibi bir soruyla bu bölüme devam edebiliriz. Akıllı ev otomasyon sistemleri otomasyonu, bireysel kullanıma göre şekillenecek bir projelendirmedir aslında. Televizyon sistemi, müzik sistemi, iklimlendirme sistemi, kullandığınız akıllı cihazlarla (akıllı saatler, tablet veya cep telefonları) birlikte çalışarak tüm evinizde elektrik tüketen sistemlerin sizin hayata düzeninize uyum sağlamasıdır. Akıllı ev otomasyon sistemleri kapsamında en önemli ürün avantajlarından biri de beyaz eşya ve mutfak gereçleri kontrolüdür. Bahsi geçen özellikler sayesinde, mutfak aygıtları başta olmak üzere evdeki buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi ve hatta televizyon gibi elektronik aletler dahi uzaktan kontrol edilebilir. Enerji verimliliği ve gereksiz kullanım açısından oldukça avantajlı olan bu kullanım seçeneği, akıllı ev sistemleri ürünü için kullanıcıların en çok üzerinde durdukları özelliklerden biri olarak öne çıkar.

 

Akıllı Ev Sistemleri Maliyeti

Akıllı ev sistemleri maliyetleri birçok ürün özelliğine sahip olmakla birlikte, alternatif ve zenginleştirilmiş kullanım seçenekleri de sunmaktadır. Bu noktada akıllı evler ve kullanım seçenekleri başlığında öne çıkan en önemli özellikler arasında aydınlatma kontrolleri, akıllı anahtarlar, ev güvenlik kameraları, akıllı kapı kilidi gibi seçenekler öne çıkar. Akıllı ev sistemi maliyetleri yukarıda sıralanan birden çok ürün seçimine, termostat kalitesine, uygulama entegrasyonuna, sensör yapısına, akıllı priz adetlerine, geçiş sistemlerinden kilitlerin özelliklerine göre değişecektir. 2020 yılında akıllı ev sistemleri üreticileri yabancı menşeili olduğu için dövizle alınan ürünler olduğu için Dolar veya Euro bazında tahmini fiyat vermek daha doğru olacaktır. Ortalama yetkinliklere sahip akıllı telefon entegrasyonu olan bir akıllı ev sistemini asgari boyuttaki bir apartman dairesi için sadece ürün maliyetlerini $ 750 ‘dan başlayacak şekilde düşünebilirsiniz.

 

 

 

İlgili Görseller