Depolama çözümleri, verileri elektronik olarak saklamak için gereklidir. Bu çözümlerin amacı verilerin güvenli saklanması olduğu kadar istenildiğinde erişimin de daha kolay hale gelmesidir. Veri depolamanın yolu ise harddisklerden geçiyor.
Bilgisayar üzerindeki verilerin kalıcı bir şekilde saklanması için kullanılan saklama birimine dahili harddisk (HDD Hard Disk) denir. Diğer bir deyişle, “Veri depolanmak için kullanılan manyetik kayıt ortamlarına sabit disk ya da sabit sürücü” denmektedir. Harddisk kısaca HDD olarak da bilinir. Sabit diskler bilgisayarlardan, akıllı telefonlara, CCTV kayıt cihazlarına kadar pek çok alanda kullanılır, verilerin güvenli ortamda saklanmasını sağlar. Veriler bilinçli bir şekilde silinene kadar dahili hdd’lerde saklanır. Aslında harddisk dahili sistemleri kalıcı hafıza birimidir.
Hard diskin içerisindeki sabit diskin yapısı nedir? Sabit diskin üzerinde döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma, üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma başlıkları bulunmaktadır. Veriler HDD’deki bu manyetik tabakaların üzerine kaydedilir.
Harddiskler üç gruba ayrılır. PATA (IDE), SCSI ve SATA Harddiskler. Üçünün görevi aynı olmasına rağmen farklı özelliklere sahiptirler. PATA (IDE)’nın veri aktarım hızı oldukça düşüktür. SATA Harddiskler ise artık hemen hemen tüm bilgisayarlarda olan bir donanımdır.
CCTV harddisk kullanımının olduğu alanlardan biridir. CCTV kameraları için tasarlanmış hard diskler gelişmiş performans, korumalı yapısı ve güvenilirlik avantajıyla bu uygulama alanında tercih edilmelidir. Western Digital’in Surveillance hard diski zorlu ortamlarda yüksek performans ve kapasite sunar. WD
Kamera HDD sistemi seçerken çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulması zorunludur. Öncelikle depolama alanını belirlemek için bir kapasite hesaplayıcı kullanmak, ihtiyaca en uygun disk çözümünü bulmaya yardımcı olur.
Kullanım süresi HDD seçerken göz öne alınması gereken bir özelliktir. Zira güvenlik kamera sistemleri kesintisiz çalıştıkları için Kamera harddisk sistemleri, 24 saat boyunca kullanım için tasarlanmıştır. Bu nedenle CCTV HDD’ler yüksek yazma döngüsü için tasarlanmalı ve test edilmelidir. Öte yandan herhangi bir kesinti olması durumunda veri kaybının önüne geçmek için iki veya daha fazla disk barındıran sistemler de üretilmiştir.
Sabit diskler sistem ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik teknolojileri beraberinde getirir. WD Purple serisi gibi CCTV’ler için özel üretilen diskler de vardır. BU noktada sisteme en uygun harddiski belirlemek gerekmektedir.
Güvenlik harddisk üreticileri arasında Seagate ve Toshiba gibi dünya markaları da vardır. İhtiyaca en uygun harddiski seçerek veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
HDD ve SSD(solid-state drive) karşılaştırma yapmak gerekirse, aşağıdaki tablo iki depolama teknolojisinin farkını göstermek açısında önemli bir fikir verecektir. Hard disklerin içerisinde manyetik dönen platformlar bulunurken, SSD flash hafıza çipleri sayesinde depolamayı gerçekleştirir. SSD ve HDD arasındaki farkların başında bu yapı farklılığı bulunmaktadır. SSD üzerinde hareketli bir parça olmadığı için HDD ‘e göre mobil kullanıma daha uygundur. Hareketli kayıt cihazlarında veya yerleşik NVR ve DVR ürünlerini içerisinde HDD varken taşırken arıza yapması, manyetik plaka ve kayıt başlıkları olduğu için daha muhtemeldir. Ancak, HDD ‘lerin herhangi bir arıza/bozulma halinde, geri dönüşü veya kurtarılması daha muhtemeldir. SSD arızalarında ise, verilerin geri dönüşü daha zor olarak görülmektedir. İşletim sistemi ve kritik yazılımların hız avantajından dolayı SSD depolama olarak kullanılması mantıklı olacaktır. SSD ‘lerin güç tüketimi ve pil kullanımı HDD ‘e göre daha az olduğu için takıldıkları iş istasyonu, CCTV kayıt cihazı veya laptopu daha uzun süre kullanımı veya daha az elektrik tüketimi gerçekleşmektedir. Tüm bunların ardında, SSD mi, HDD mi tercih edilmeli sorusuna, HDD ve SSD fiyat karşılaştırmasıyla sonlandıralım. SSD ‘ler HDD ‘lere göre daha pahalıdır.
HDD | SSD | |
Erişim Süresi (ms) | 10 | 0.1 |
Okuma Hızı (MB/s) | 50 - 100 | 200 - 500 |
Ağırlık (g) | 500 | 50 |
Güç Tüketimi (W) | 6 | 2 - 3 |
Önceki zamanlarda büyük boyutları ve yüksek fiyatları sebebiyle sadece bilgisayar sistemlerinde kullanılan HDD'ler, wifi kameraların, NVR cihazlarının, akıllı telefonların, dijital fotoğraf makineleri ile güvenlik kameralarının içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımızda daha fazla yer edinmektedir.
Harddisk fiyatları da seçilecek HDD ‘yi belirleyen etkenlerden biridir. Zira sabit diskler, büyük boyulardaki verileri en verimli şekilde depolama ve saklama konusunda hala üstünlüğe sahiptir. HDD fiyatları depolama alanları ve okuma hızına göre değişmektedir. En ucuz hard disk fiyatları ile en pahalı HDD fiyatları arasında önemli fiyat farklılıkları bulunmaktadır. Bu nedenle ihtiyaçlar doğru belirlenip harddiskler bu ihtiyaca göre alınmalıdır.