Hindistan’ın En Uzun Tünelinin Kapalı Devre Kamera Sistemi Türkiye’den
Müşteri: Hindistan Ulaştırma Bakanlığı
Zorluklar:
Çözüm:
Kazanç:
Hindistan’ın en uzun tüneli olan Pir Panjal Tüneli, Jammu-Kashmir bölgelerini Kaşmir Tren yolu ile bağlıyor. 11.2 kilometre uzunluğu, tünel içindeki çeşitli niş noktaları ile Pir Panjal Tüneli, Hindistan Ulaştırma Bakanlığının en saygın projelerinden biridir.
6 yılda tamamlanan tünelin büyük açılışı Haziran ayında Hindistan Başbakanı Manmohan Singh tarafından yapıldı. Pir Panjal Tüneli, yolculuk süresini %70, mesafeyi ise %50 azaltıyor. Hindistan Ulaştırma Bakanlığı’nın bu prestijli projesinde, ana yüklenici Savronik Sistem, projenin IP-PBX santralleri, kapalı devre Televizyon ve acil anons sistemlerinde NETSER Grup ile işbirliği yaparak projeyi başarıyla sonlandırdı. Zayıf akım sistemleri entgrasyonunda müşterilerine anahtar teslim çözümler sunan Netser Grup; bünyesindeki kardeş şirketleri ile Hindistan tünelinin satış ve mühendislik hizmetlerini vermektedir.
2011 yılında NETSER Grup’un İzmir- İZBAN metro projesini Savronik sistem ile koordineli çalışarak tamamlamış olması bu projede de NETSER Grup’un tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden biridir.
Projenin uygulama aşamasındaki zaman kısıtlamaları ve kurulumun yurt dışında olması nedeniyle başlangıç aşamasında ilave ön hazırlıklar yapılması gerekiyordu. Çeşitli coğrafi ve fiziki şartlardan dolayı yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesi, projenin zamanında teslimi, ürün montaj ve testlerinin sorunsuz yapılabilmesi için kurulum aşamasında sahada çalışma yapan teknik ekibe uzun süreli, uygulamalı eğitimler verildi.
Tek Noktadan Kontrol ve Yönetim
Dar ve uzun bir çalışma alanı boyunca tüm bölgeyi tarayan kamera sistemi, PBX santralleri ve acil anons sistemini sağlıklı bir şekilde entegre etmek projenin asıl amaçlarındandı. Yapılan entegrasyonla tünel içi takip, kontrol ve acil durum müdahale yönetimi mümkün hale getirildi
Bu amaç dâhilinde dünya çapında kendini kanıtlamış üç marka; Honeywell Security, Esser by Honeywell ve Ericsson-LG tercih edildi. Ürünlerin fiber altyapıya uygun olması, Scada sistemi ile entegre edilebilmesi, CPU, Ethernet, güç desteği, çevresel kart yedekliliği ve en önemlisi müşterimize sunulan sistemlerin farklı marka ve ürünlerle de entegre edilebilmesi, projede bu markaların seçilmesindeki en büyük etkenlerden biriydi. Dağıtık mimariye uygun yapı sayesinde hem iletişim hem de güvenlik çözümlerinin tek noktadan kontrolü sağlanmış oldu.
Uzun tünel hattı boyunca kablolamayı ve oluşturulan alt bölgelerin acil anons yönetimini kolaylaştırmak amacıyla, sistem kontrol üniteleri tünel içerisine dağıtıldı ve Ethernet üzerinden haberleştirilerek tek noktadan yönetilmesi sağlandı. Kameraların Hareket Algılama (Motion Detection) özelliği sayesinde, tünel içindeki bir bölgeden acil durum merkezine S.O.S. telefonuyla ulaşan kişi merkezden otomatik olarak görüntüleniyor ve kaydediliyor.
Acil anons sistemi kurulumunda tünelin mimari yapısından meydana gelebilecek zorluklar kurulum sırasında yerinde verilen mühendislik hizmetleriyle aşıldı. Esser by Honeywell’in sunduğu grafik izleme yazılımı sayesinde tünel boyunca oluşturulan zoneların ve tünel içine yerleştirilen hoparlörlerin merkezden görsel olarak izlenimi ve yönetimi sağlandı. Tünel içindeki gürültü sensörleri sayesinde anonsların her zaman istenilen ses seviyesinde otomatik olarak yapılması sağlandı.