Menü

Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörler

Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörler
Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörler

Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörleri Nedir?

Günümüzün binaları, bina altyapısını işleten yüksek teknolojili akıllı interaktif sistemler ile tasarlandığından yangın alarm sistemleri hızla gelişmektedir. Artık sadece bir binayı tahliye etmek ve ilk müdahale ekiplerini onlarca yıldır olduğu gibi bilgilendirmek için bir yangın alarm sistemi değildir. Bina sistemlerinin koordinasyonuna yönelik artan ihtiyaç geleneksel bina kodlarında da bir değişikliğe neden olmaktadır. Yangın alarmlarının geçerli kodlarını anlamak için, yangın alarmlarının türleri, bildirimlerdeki farklılıklar ve elektrikli bileşenlerin karmaşıklığı arasında bir ayrım yapılmalıdır.

 

Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörleri Nasıl Çalışır?

Genel anlamda, bir yangın alarm sisteminin ana bileşenleri dedektörlerdir. Dedektörler, bir alarm etkinleştirildiğinde yerel acil durum müdahale ekiplerini uyaran kablolarla merkezi bir yangın paneline bağlanır. Alarm, duman / ısı algılama veya yangınla ilgili diğer sistemlerinin etkinleştirilmesi yoluyla manuel veya otomatik olarak etkinleştirilebilir.

Bir yangın için karakteristik bir parametre olan duman algılama, günümüzde yangın algılama için en sık kullanılan yöntemdir. Çok çeşitli sürveyans durumları için, neredeyse evrensel olarak uygulanabilir.

Bir yangında üretilen ısı ve sıcaklık eğrisi, yangın tespiti için de kullanılabilir; ancak, yangın tespiti için ortam sıcaklığına göre sıcaklık artışının önemli olması gerektiği açıktır. Sıcaklık sensörü, algılama için yangın kaynağına yeterince yakın olmalıdır, bu nedenle gözetim alanı duman dedektörlerine kıyasla buna göre daha küçüktür. Örneğin, yangınlar, erken aşamada nispeten düşük ısı üretir ve bu da sıcaklık sensörlerinin uygulama kapsamı için belirli bir sınır belirler.

Sıcaklık radyasyonunun ölçülmesi, kullanılan radyasyon sensörünün potansiyel yangın kaynağının tamamen engelsiz bir görüş alanına sahip olması koşuluyla anlamlıdır. Radyasyon veya optik dedektörler gelişmiş teknolojiyle donatılmıştır ve gerekli sınırsız görüş alanı nedeniyle yalnızca belirli amaçlar için kullanılır.

Yanma sırasında, malzeme dönüşümünün bir sonucu olarak baca gazları oluşur. Oluşan gazların miktarı ve tipi esas olarak yakılan malzemeye ve ateş türüne bağlıdır. Yangında, daha yüksek hacimde karbon monoksit üretilirken, açık ateşlerde karbon dioksit miktarı daha fazla olacaktır. Ek olarak, azot oksitler daha az miktarlarda ve ayrıca hidrokarbonlarda oluşturulacaktır.

Gaz sensörleri günümüzde makul maliyetle ve yeterli güvenilirlik, servis ömrü ve düşük enerji tüketimi ile mevcuttur. Erken yangın tespitinde gazların tespiti, yanlış alarmları daha da azaltmak ve böylece uygulama kapsamını genişletmek için önemli bir adımdır.

Çalışma koşulları altında gaz kaynaklı sinyallerin frekansına daha yakından bakıldığında, ortaya çıkma olasılığının bir yangından daha yüksek olduğu çok açık hale gelir. Bu nedenle, ağır sigara içenlerle dolu bir odadaki CO (karbondioksit)konsantrasyonu, test yangınları için de geçerli olan değerlere kolayca çıkacaktır. Diğer uygulama alanlarında da bu doğrudur, örneğin otomotiv atölyelerinde, ayrıca garajlarda veya ara sıra kaynak yapılan atölyelerde yüksek CO konsantrasyonları da bulunur.

Çeşitli test yangınlarında üretilen CO konsantrasyonlarına bakıldığında, bu konsantrasyonların büyük ölçüde yangının türüne bağlı olduğu da fark edilir. Yangınlar belirgin bir konsantrasyon gösterirken, açık yangınlar CO değerlerini gösterecek ve bu da kritik bir ortamda başka nedenlerle de üretilebilecektir. Yangın durumunda üretilen diğer gazlar için de benzer hususlar geçerlidir.
 

Sinyal analizi yoluyla ek bilgi almak için çeşitli sensör sinyallerinin yanlış alarm durumunda farklı bir davranış göstermesi önemlidir. Bu nedenle, toz bulutu durumunda, optik duman sensöründen bir gürültü sinyali aldığı güvenli bir şekilde kabul edilebilir, ancak CO sensörü sessiz kalır, başka bir durumda CO sensöründen gelen bir gürültü sinyali mutlaka bir rahatsızlık sinyali göstermemelidir optik duman sensörü için.

 

Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörlerinin Teknik Özellikleri Nedir?

Yangın detektörleri sisteminin kontrol panelidir. Yangın alarm sistemlerinin merkezinde, akıllı duman dedektörlerinden manuel olarak çalıştırılan cam kırma ünitelerine kadar dedektörlervardır, bunları aşağıdakiler dahil gruplara ayırabiliriz:

  • Isı Dedektörleri

  • Duman Dedektörleri

  • Karbon Monoksit Dedektörleri

  • Çok Sensörlü Dedektörler

  • Manuel Yangın Butonları

 

1. Isı Dedektörleri

Bir ısı detektörü yangın sırasında sadece çok yüksek sıcaklıklarda cevap verebilmektedir. Sensör bir özellik-güvenliğidir. Bağımsız ısı dedektörleri genellikle duman dedektörlerinin yanlış alarmlara neden olabileceği odalarda kullanılır. Isı sensörlerinin yangına tepki vermesi duman dedektörlerinden daha uzun sürer.

Bir ısı dedektörü, olağandışı yüksek sıcaklıkları ve / veya ani sıcaklık artışlarını algılayarak çalışır. Alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklara tepki veren bir ısı dedektörüne sabit ısı dedektörü denir. Örneğin, sabit bir ısı dedektörü 57 derece veya daha yüksek bir sıcaklık algılandığında etkinleşebilir. Ani sıcaklık artışlarına cevap veren bir ısı dedektörüne artış hızı ısı dedektörü denir. Örneğin, bir artış hızı ısı dedektörü, bir dakika içinde 15 derece Fahrenhayt veya daha yüksek bir sıcaklık artışı algılandığında aktive olabilir. Bazı ısı dedektörleri hem sabit sıcaklık algılama hem de yükselme sıcaklığı algılama oranı sunabilir.

Hatırlanması gereken şey, ısı dedektörlerinin yangınları genellikle duman dedektörleri kadar hızlı algılamamasıdır. Bu nedenle, çoğu yerde duman dedektörleri kullanılır. Ancak duman dedektörlerinin yanlış alarmlara neden olabileceği yerlerde ısı dedektörleri kullanmaya devam edebilirsiniz. Hem duman algılama hem de ısı algılama sunan kombinasyon sensörleri olduğunu unutmayın. Yangın güvenliği için çoklu algılama yöntemlerine sahip olmak asla kötü bir fikir olmadığından, bu kombinasyon cihazları genellikle önerilir. Bağımsız ısı dedektörlerini kullanmanın tek nedeni, bir duman dedektörünün yanlış alarmlara neden olabileceği yerler içindir.

Duman dedektörleri, günlük aktivitelerden gelen yoğun toz, nem veya duman bulunan ortamlarda tetiklenebilir. Bu yerlerde, bağımsız ısı dedektörlerini kullanmayı kesinlikle düşünmelisiniz. Bu şekilde, yangın algılama için hala bir yönteminiz olacak ve yanlış alarmlar için endişelenmenize gerek kalmayacak. Garajlar ve tavan araları ısı dedektörleri için iyidir, çünkü tozlu ortam bir duman dedektörünü tetikleyebilir. Banyolar ısı dedektörleri için iyidir, çünkü aşırı nem duman dedektörleri için sorunlara neden olabilir. Ayrıca, normal aktiviteden gelen duman bir duman dedektörü çıkarabileceğinden, mutfaklara veya insanların sigara içtiği odalara ısı dedektörleri takmayı da düşünebilirsiniz.

 

2. Duman Dedektörleri

Duman alarmları, bir yangın algılama (duman dedektörü) ve genellikle çok yüksek bir bip sesi olan bir uyarı (alarm) veren bir araç içeren bağımsız cihazlardır. Yaklaşık bir el büyüklüğündedirler ve normalde tavana monte edilirler. Yangınları erken aşamalarında tespit edebilir ve sizin ve ailenizin evinizi güvenli bir şekilde terk etmesini sağlamak için size bu değerli dakikaları verebilirler.

  • Ne tür duman alarmları mevcuttur?

Şu anda piyasada ağırlıklı olarak üç tip duman alarmı vardır - iyonizasyon, optik (foto elektronik olarak da bilinir)ve ısı.

İyonizasyon: Bunlar en ucuz ve satın alınması çok az maliyetlidir. Kağıt ve odun gibi hızlı alev alan yangınların ürettiği küçük duman parçacıklarına karşı çok hassastırlar ve duman çok kalın hale gelmeden önce bu tür yangını tespit ederler. Alev oluşmadan önce daha fazla miktarda duman veren yavaş yanma ve yanan alevlere karşı daha az duyarlıdırlar. Ayrıca mutfak yakınında aşırı hassas olabilirler.

Optik: Bunlar daha pahalıdır, ancak yanan köpükle doldurulmuş döşeme ve aşırı ısınan PVC kabloları gibi yavaş yanan yangınların ürettiği daha büyük duman parçacıklarını tespit etmede daha etkilidir. Hızlı yanan yangınlara karşı daha az hassastırlar. Optik alarmlar, tost yandığında iyonizasyon alarmlarından daha az muhtemel olmaları nedeniyle mutfakların yakınına (içine değil) monte edilebilir.

Isı Alarmları: Ateşten kaynaklanan sıcaklık artışını algılarlar ve dumana duyarsızdırlar. Bu nedenle mutfaklara monte edilebilirler. Sadece bir odanın nispeten küçük bir alanını kaplarlar, bu nedenle büyük bir mutfağa potansiyel olarak birkaç ısı alarmının kurulması gerekir.

 

3. Karbon Monoksit Dedektörleri

Karbon monoksit dedektörleri zehirli gazı algılar ve erken uyarı sağlar. Bir karbon monoksit sızıntısı durumunda, mümkün olan en kısa sürede temiz havaya ulaşmanız önemlidir. Her saniye önemlidir karbon monoksit dedektörleri alarmları acil bir durumda ortamdan kaçmak için gereken gelişmiş uyarıyı sağlayabilir.

 

4. Çoklu Sensör Dedektörleri

Erken algılama ve alarm vermeyi gerçekleştirmek için bina yangın alarmı sisteminde uygulanır. Yangın işleminin ışık, duman, sıcaklık, gaz ve nem gibi parametrelerini izlemek için çoklu sensör kullanılarak, yangınlar izlenebilir. Daha sonra, çoklu sensörden gelen bilgileri spesifik yangın modeliyle birleştirmek için uygulanır ve yangın alarmı daha doğru ve zamanında yapılır. Önerilen yöntem, izleme verilerinin etkin bir şekilde arızalanmasını önleyebilir, çoklu sensörden gelen çelişkili kanıtlarla güçlü bir şekilde başa çıkabilir ve yangın uyarısının güvenilirliğini önemli ölçüde artırabilir.

 

5. Manuel Yangın Butonları

Manuel yangın butonları, bir yangın veya acil durumun doğrulanması gerçekleştiğinde bir alarmı manuel olarak çalmak amacıyla tasarlanmıştır, basma düğmesi veya cam kırılarak alarm sinyali etkinleştirilebilir.

LED durum göstergelerinin ve adreslenebilir yangın alarm sisteme dahil edilmesi için seçenekler vardır. Manuel yangın butonları sanayi ve yangın uygulama standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

 

Adreslenebilir Yangın Alarm Dedektörlerinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Yangın dedektörlerinin kullanımı, çevrede belirli fiziksel kriterler bulunduğunda sınırlıdır ve bu da yangının fiziksel kriterlerine büyük benzerlik gösterir. Bunlar, bir duman dedektörüne, hava yoluyla farklı yollarla yangına benzer bir sinyal ürettikleri duman dedektörünün ölçüm odalarına taşınan ince tozlar, buhar veya aerosollerdir. Dumana çok benzeyen bu tür gürültü sinyalleri bu nedenle aldatıcı sinyaller olarak adlandırılır, çünkü dedektör için bir yangın sinyali taklit ederler.

Yangın dedektörleri, yangınları yüksek bir güvenilirlikle erken bir aşamada tespit etmelidir. Yangın olmayan bir durumda yanlış bir alarm mesajı vermemelidir. Yangın dedektörlerinin uygulama alanı, ofis alanından depolara ve zorlu endüstriyel ortamlara kadar uzanır. Ayrıca, üretim süreçlerinin neden olduğu ilgili hava kirliliğine kadar çok çeşitlidir.

Detaylı Bilgi ve Fiyat Teklifi İçin Sizi Arayalım