Yapısal kablolama terimi, kablo yönetim dünyasında bir terimdir. Karmaşık ve spesifik kablolarla baş etmede önemli bir rol oynar. Bir veri iletim sistemi olarak, yapılandırılmış kablolama verileri, çoklu sesleri, videoyu ve güvenlik erişimi ve enerji sistemi gibi çeşitli yönetim sistemlerini destekler.
Yapısal kablolama, bina veya kampüs telekomünikasyon kablolama altyapısı olarak tanımlanır. Tipik olarak, bir dizi standart küçük elemandan oluşur. Yapısal bir kablolama sisteminde, bir dizi patch panel ve gövdeden oluşan bir yapı vardır. Donanım bağlantı noktalarından rafın üst kısmındaki yama paneline bağlantı sağlar. Ardından, bu patch panel MDA'daki bir ana hat üzerinden başka bir patch panele bağlanır. Ve MDA (Ana Dağıtım Alanı) yapısal kablolamanın ana yönüdür. Tüm MAC'lerin (Taşıma, Ekleme ve Değişiklikler) kısa uzunluktaki yama kablolarıyla yapılması için bir yer sağlar.
Ayrıca, yapılandırılmış bir kablolama sistemi TIA / EIA-568 gibi bazı standartlarla belirtilmiştir. Bu standartlar veri merkezi tasarımı, yönetimi ve işletimi için yönergeler sağlar.
Yapısal Kablolama iki standarda dayanır: Genel altyapılar için kullanılan ANSI / TIA-568-C.0 (Müşteri Tesisleri için Genel Telekomünikasyon Kablolaması) ve ANSI / TIA-568-C.1 (Ticari Bina Telekomünikasyon Kablolama Standardı) Tipik ticari bina altyapılarında daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapısal Kablolama sisteminin 6 alt sistemi bulunmaktadır.
Giriş tesisleri kabloları, ağ sınırlama noktalarını, bağlantı donanımlarını, koruma cihazlarını ve erişim sağlayıcısına (AP) veya özel ağ kablolarına bağlanan diğer ekipmanları içerir. Dış mekan ve bina içi kablolama arasındaki bağlantıları içerir.
Telekomünikasyon ekipmanı için çevresel olarak kontrol edilen merkezi alan genellikle bir telekomünikasyon odası (TR) veya telekomünikasyon muhafazasından (TE) daha karmaşıktır. Genellikle ana çapraz bağlantıya (MC) [Distribütör C] sahiptir ve ayrıca ara çapraz bağlantılar (IC'ler) [Distribütör B], yatay çapraz bağlantılar (HC'ler) [Distribütör A] veya her ikisini de içerebilir.
Omurga kablolaması, telekomünikasyon odaları, ekipman odaları, erişim sağlayıcı (AP) alanları ve giriş tesisleri arasında ara bağlantı sağlar. Omurga kablolaması için tanımlanmış iki alt sistem vardır:
Bir TC veya TE dahil olmak üzere, donanım bağlamak için yatay ve omurga kablolarını içerir. Ayrıca, omurga kablolama sisteminin farklı bölümleri için IC veya MC’de içerebilir. TR veya TE ayrıca, binanın bir bölümüne hizmet veren donanım ve ek yeri bağlantılarını bağlayan telekomünikasyon ekipmanlarını barındırmak için kontrollü bir ortam sağlar.
Bir telekomünikasyon muhafazasının (TE) kullanımı, genel bir durum değil, belirli bir uygulama içindir. TR'den daha küçük bir taban alanına hizmet vermesi amaçlanmıştır ve minimum "kat başına bir TR" kuralına ek olarak kullanılabilir.
Yatay kablolama sistemi, çalışma alanının telekomünikasyon bilgi çıkışından telekomünikasyon odasına (TR) veya telekomünikasyon muhafazasına (TE) kadar uzanır. TR veya TE'de bulunan yatay kablo, mekanik sonlandırmalar, atlama kabloları ve yama kablolarını içerir ve çok kullanıcılı telekomünikasyon çıkış düzeneklerini (MUTOA'lar) ve konsolidasyon noktalarını ( CP'ler) içerebilir. Maksimum yatay kablo uzunluğu, ortam türünden bağımsız olarak 90 m (295 ft.) olmalıdır. Eğer bir MUTOA konuşlandırılırsa, maksimum yatay dengeli çift bükümlü bakır kablo uzunluğu azaltılmalıdır.
Çalışma alanı (WA) bileşenleri, yatay kablolama sisteminin telekomünikasyon çıkış / konektör ucundan WA ekipmanına uzanır.
Her çalışma alanı için en az iki telekomünikasyon çıkışı (kalıcı bağlantılar) sağlanmalıdır. Çok kullanıcılı telekomünikasyon çıkış düzenekleri (MUTOA'lar), kullanılıyorsa, WA'nın bir parçasıdır.
Geleneksel noktadan noktaya kablolama sisteminin aksine, yapılandırılmış kablolama sistemi kablolama ormanından kaçınabilir ve yüksek hızlarda artan veri taşıyabilir. İletişim altyapısında önemli bir rol oynar. Aşağıda bazı avantajlar şu şekilde vurgulanmaktadır:
Yapısal kablolama, veri merkezleri, üretim tesisleri, ofisler ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılır. Sistem, veri iletimi ve telefon hizmeti gibi çok çeşitli amaçlara hizmet eder.
Düzgün tasarlanmış ve bakımı iyi yapılmış yapılandırılmış bir kablolama altyapısı, değişikliklere uyum sağlama, yedeklilik sağlama, sistem kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarma kapasitesi ve gelecekte kablolama sisteminin kullanılabilirliğini geliştirme becerisine ek olarak sistemde öngörülebilir performans sağlayabilir.