Termostat, Isıtma veya soğutma sisteminizin bir parçası olan ve evinizdeki sıcaklığı sessizce ölçen ve daha sonra ısıtma veya soğutmanın etkinleştirilmesi gerekip gerekmediğine karar vermeye yarayan bir cihazdır.
Termostat 17. yüzyılda icat edildi ve bir cıva termometresinde bulunan bir amortisör kapağına bağlı bir şamandıradan oluşuyordu. Termometredeki cıva belirli bir seviyeye ulaştığında, şamandıra hareket eder ve damperin kapanmasına neden olurdu. Basit bir cihaz olmasına rağmen, modern termostatların yolunu açtı.
Günümüz termostatları, onlara yardımcı olacak çok daha fazla teknolojiyle aynı tür işleri yapar. Günümüzün termostatı, sıcaklık sensörü ile birlikte gelen ısı ile etkinleştirilen bir anahtardır. Bu anahtar açılır veya kapanır, ısıtma ve soğutmadan sorumlu elektrik devresinin tamamlanmasına veya kesilmesine neden olur.
Termostatlar mekanik veya elektronik olabilir. Her ikisi de iç ortam sıcaklığını yakından kontrol etmekten sorumludur, ancak farklı bir şekilde çalışır. Ve bazı termostatlar o kadar gelişmiş ki bir akıllı telefon veya İnternet bağlantısı kullanılarak uzaktan kontrol edilebiliyor.
Termostatlar termal genleşme prensibi üzerinde çalışır. Bu prensip, elektrik devresinin kapatılmasını veya açılmasını yönetir. En yaygın mekanik termostat tipleri bimetalik şeritleri veya gazla doldurulmuş körükleri kullanır. Dijital termostatlar aynı prensibi kullanırken, her şey bir çip ve dahili mini bilgisayar tarafından kontrol edilir.
Bir termostat, fanı ve AC'yi ne zaman açması veya ısıtması ve kapatması gerektiğini belirlemek için sıcaklık kullanır. Aslında bir ışık anahtarı gibi çalışır, ancak sıcaklığı ve denklemi içerir (fanı, ısıyı ve soğutmayı ne zaman açıp kapatacağını belirlemesine yardımcı olmak için). Tipik bir termostatta bir sıcak tel, ortak bir tel, fan üfleyiciye bağlanan bir tel ve ısıtma ve soğutma için HVAC (iklimlendirme) sisteminize bağlanan teller bulunur. Ayrıca, yardımcı ısı, acil durum ısısı, iki aşamalı ısıtma veya soğutma gibi şeyler için ek kablolar veya ayrı veya bağımsız AC veya ısıya sahip sistemler için kablolar da olabilir.
Akıllı termostatlar, evdeki Wi-Fi'ye de bağlanmaları dışında benzer şekilde çalışır. Bu, eşlik eden bir uygulama kullanarak termostatın ayarlarını uzaktan değiştirmenize olanak tanır. Uygulamaya bir sıcaklık ayarı girdiğinizde, bu ayarı Wi-Fi ağınız üzerinden termostata iletir ve daha sonra termostat bu sinyali üfleyiciye ve HVAC sistemine gönderir. Google Home gibi akıllı bir hoparlör kullandığınızda ve “OK Google, sıcaklığı 30 dereceye ayarlayın” dediğinizde, Google Home uygulaması komutu, Wi-Fi ağınızdan termostata giden termostatın eşlik eden uygulamasına iletir.
Termostatlar beş temel tipte mevcuttur
Bu termostatlar tekli ısıtma sistemlerinde, radyatör sistemlerinde ve süpürgeliklerde kullanılır. Hat voltajı termostatları, seri olarak ısıtıcılar ile, genellikle 240V'de monte edilir. Bu tür bağlantılarda, akım termostat boyunca iletilir ve ısıtıcıya akar. Ne yazık ki, termostatın ayarlanan oda sıcaklığına ulaşması gerekir, bu da ısıtıcının tüm odayı ayarlanan sıcaklığa getirmesi gerekene kadar çalışmasına neden olur.
Düşük voltajlı termostatlar havanın akımını kontrol etme yeteneğine sahiptir. Bu termostatlar elektrik, gaz ve yakıt kullanan birçok merkezi HVAC sisteminde kullanılır. Su ısıtma sistemlerinde, özellikle bölge vanalarında ve elektrikli üniter sistemlerde de kullanılabilirler. Düşük voltajlı bir termostatla, sadece akımı hassas bir şekilde kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda programlanabilir kontrolleri kullanarak daha kolay bir tasarruf sağlar. Bu, düzenli olarak gerçekleşir, çünkü hat voltajlı termostatlar için kullanılan 240V'nin aksine 50V ve 24V arasında çalışırlar.
Programlanabilir bir termostat, önceden ayarlanan zamanlara göre evin kendi sıcaklığına otomatik olarak uyuşmasını sağlayabilir. Bu, enerjiyi korurken aynı zamanda zamanı da koruyacağınız anlamına gelir. Böylece istediğiniz zaman, evinizdeki sıcaklığı azaltabilir ve ihtiyacınız olduğunda ısıyı artırabilirsiniz. Programlanabilir termostatlar çeşitli modellerde satın alınabilir. Daha basit olanlar, gündüz ve gece sıcaklık ayarlarını programlamanıza izin verirken, ekstra karmaşık olanlar, haftanın farklı günleri ve saatleri için sıcaklığı farklı şekilde ayarlamaya programlanabilir.
Bunlar muhtemelen kurabileceğiniz en ucuz ve en kolay termostatlardır. Dahası, sıcaklıktaki değişikliklere tepki veren buharla doldurulmuş körüklere veya bi-metalik şeritlere sahiptirler. Mekanik termostatlar, özellikle bimetalik şeritlerin kullanımını içeren en ucuz modellerdir. Bu termostatlarla karşılaşacağınız ana hayal kırıklığı, iki metalik şeridin yavaş tepkisi ile hareket etmesi gerektiğidir, bu da tercih edilen ayar noktalarının üstünde veya altında büyük sıcaklık değişimlerine neden olabilir.
Farklı mekanik termostatlar, sıcaklıkları tespit etmek ve daha sonra ısıtma sisteminiz için kontrolü başlatmak için elektronik aletler kullanan termostatlardır. Sıcaklık değişimlerine tepki vermede daha hızlıdırlar. Ayrıca hat voltajı veya düşük voltaj amaçları için elektronik termostatlarınız olabilir. Bu termostatlar, programlanabilirlik ve otomatik gerileme gibi özelliklerle size daha fazla fayda sağlayacaktır. Bu nedenlerle, elektronik termostatlar size mekanik alternatiflerden daha fazla tasarruf sağlayacaktır.
Termostatlar bir iç alanın sıcaklığını izlemek ve kontrol etmek için kullanılır. Elektronik bir termostat, bir termistör veya termokupl gibi sıcaklığı algılar ve ısıtma, havalandırma ve klima (HVAC) sisteminin geri kalanına bir elektrik sinyali verir, temsili işlevler (örn. Isıtma, soğutma, vb.) etkinleştirilebilir. Bir termostatın olmaması, bir HVAC sisteminin geri besleme veya kontrolünün olmadığını gösterir. Bu da, pahalı, israflı ve sabit olmayan bir sıcaklığa sebep olur. Sınırlı süreyi ve haftanın gününü takip eden elektronik termostatlar, enerji giderlerini azaltmaya ve konforu en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan sıcaklık profilleri ile programlanabilir. Kısaca iklimlendirme ile alakalı yani sıcaklık seviyesinin kontrol edilmesi gereken tüm yerlerde kullanılır. En yaygın kullanımı arasında ise evler bulunmaktadır. Evlerde kullanılan termostata oda termostatı denir.
Oda termostatı, evinizin her yerinde arzu edilen bir sıcaklığı düzenlemek ve korumak için kullanılır. Sıcaklık gün boyunca değiştiği için ısıtma sistemini açıp kapatarak çalışır. Örneğin, sıcaklık belirli bir seviyenin altına düşerse, kazanınız için radyatörleri ve sırayla evinizdeki odaları ısıtacak anahtarı tetiklemek için oda termostatı ısıtıcıyı harekete geçirir. Oda belirli bir sıcaklığın üzerine çıkarsa, termostat merkezi ısıtma sistemini kapatır, böylece evin içi istenen sıcaklığa ulaşır.
Bir oda termostatının kullanışlı olmasının temel nedeni, merkezi ısıtma faturalarını azaltabilmesidir. Bunun nedeni, bir termostat kullanmak, ısıtmanın yalnızca gerektiğinde kullanımda olacağı ve gerektiğinden daha fazla gaz veya yakıt kullanılmayacağı anlamına gelir. Ayrıca evin konforu için asla çok sıcak veya çok soğuk olmamasını da sağlayabilir.