Harici video depolama üniteleri; verilerin saklanması ve gelecekte kullanılması amacı ile kullanılan veri depolama sistemleridir. Bu sistemlerde genel olarak işlemciye gerek duyulmamaktadır. Depolama birimi ise Byte’dır.
Harici depolama aygıtları bilgisayarda yer alan depolamanın yanı sıra ek bir depo alanı sunmaktadır. Harici depolama aygıtı ile veriler bir yerden başka bir alana kolayca taşınabilmektedir. Depolanan verilerin bulunduğu alanda yazılıma ihtiyaç duyulmamaktadır.
Veri yedeklerini depolanan alandan çalıştırabilir ve geri yükleme yapabilir. Bu bilgisayarınızın bozulması gibi durumlarda veri kayıplarınızın olmaması için oldukça önemlidir.
İngilizce adı ile Network Attached Storage yani kısaca NAS; standart bir Ethernet bağlantısı ile dosya paylaşımına bağlı olarak depolama imkanı tanıyan ve yerel bir ağa bağlı olarak çalışan dosya depolama cihazıdır. NAS cihazına ait bir klavye ya da bir ekran bulunmamaktadır. Bu cihazlar tarayıcı temelli bir program tarafından yönetilirler. LAN içinde bulunan her bir NAS, kendi IP adresine sahiptir ve bağımsız bir ağ noktasında ikamet etmektedir.
Bu cihazlar genellikle dosya hizmetlerini uygulayan bir motordan ve verilerin depolandığı bir veya daha fazla cihazdan olmaktadır. NAS, NFS veya CIFS gibi dosya erişim protokollerini kullanır.
Daha küçük işletme ortamlarına uygun yazılım uygulamalarının tasarımcıları, bu hedefleri özellikle esneklik, basitlik ve yönetim kolaylığını karşılamak için dosya tabanlı sistemleri kullanma eğilimindedirler.
NAS sistemleri, etkili, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli depolama çözümleri olarak birçok sektördeki işletme ve küçük işletmeler arasında oldukça popülerdir. E-posta sistemlerini, muhasebe veri tabanlarını, bordro, video kayıt ve düzenleme, veri kaydı, iş analizi ve daha fazlasını desteklemek için kullanılabilirler; çok çeşitli diğer iş uygulamaları NAS sistemleri tarafından desteklenmektedir.
NAS sistemlerinin esnekliği ve popülerliği göz önüne alındığında, çoğu bulut sağlayıcısı NAS hizmetleri sunmaktadır. NAS depolama sistemlerini ve bulut hizmetlerini bir işletmede birleştirmeyi ve eşleştirmeyi mümkün kılarak maliyet, yönetim çabası ve performansı optimize etme potansiyeline sahip olurken, işletmeye konum ve güvenlik üzerinde tam kontrol sağlamaktadır.
Harici video depolama ünitelerin çalışmasına bakacak olursak aslında bunları çok basit olarak Ethernet kablosu ile çalışan harici disk olarak düşünebilirsiniz.
Yerel ağdaki (LAN) kullanıcılar paylaşılan depolamaya standart bir Ethernet bağlantısı üzerinden erişmektedir. NAS cihazlarında genel olarak klavye veya ekran yoktur. Bu cihazlar, tarayıcı tabanlı bir yardımcı program ile yapılandırılır ve yönetilir. Her NAS, LAN' da kendine ait olan benzersiz İnternet Protokolü (IP) adresi ile tanımlanan bağımsız bir ağ düğümü olarak bulunmaktadır.
Günümüzde artan ve artmaya da devam eden depolama ihtiyacı her gün bir başka ürünün popüler olmasını sağlamaktadır.
Geçmiş yıllarda kullanılan ve günümüzde de kullanılmaya devam eden NAS depolama cihazları artık evlerimizde ve işyerlerimizde ve daha birçok alanda ihtiyaç duyulan cihazlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
NAS, evlerde genellikle otomatik yedekleme işlemi, video, görüntü ya da ses kaydı gibi medya dosyalarını depolamak için tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra NAS cihazı, akıllı evlerde ev bileşenleri arasında yer alan güvenlik sistemlerinin ve akıllı TV’lerin merkezi depolama işlemleri için kullanılmaktadır.
Firmalar ise NAS cihazlarını ağırlıklı olarak arşivlerini yedeklemek ya da olası bir durumda dosyaların kurtarılması amacı ile kullanmaktadır.
Sizlerde kendiniz ya da firmanız için qnap bulut yedekleme hizmetini tercih ederek verilerinizi kolayca yedekleyebilir ve istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sayede verileriniz için ekstra bir koruma kalkanı oluşturabilirsiniz.