Menü

Frekans Konvertörleri

Frekans Konvertörleri
Frekans Konvertörleri

Frekans Konvertörleri Nedir?

Frekans konvertörleri, AC (dalgalı akım ) gerilimle beslenen cihazın çalışması için şebekeden farklı bir frekans gerektiren cihazlar ve teçhizat için bir elektrik sağlama sistemidir. Frekans konvertörleri günümüzde uçak sistemleri, gemi sistemleri ve askeri sistemler gibi alanlarda sıklıkla kullanılırken günlük yaşamda da enerji verimliliği için kullanımı yaygıdır.

Konvertör elektrik enerjisinin kontrolünü sağlayan ve herhangi bir akım şeklindeki enerjiyi bir başka akım şekillerine çeviren aygıttır. Frekans konvertörü güç dönüştürücü, evirici ya da frekans çevirici anlamına de gelmektedir.

Bu cihazlar, dinamik ve statik olmak üzere ikiye ayrılır. En son gelişen teknoloji kullanılarak üretilen dinamik ve statik frekans konvertörleri yer güç sistemleri için en iyi çözümü sunarlar. Frekans konvertörünün diğer adı da frekans inventörüdür.

Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan tüm cihazlar inverterdir. Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da inverter ismi verilmektedir.

 

 

Frekans Konvertörleri ‘nin Teknik Özellikleri Nelerdir?

Frekans dönüştürücü, 50 -60 Herzt olan sabit frekansı,  sabit voltajı 110V, 120V, 208V, 220V, 230V, 240V, 380V, 400V, 440V, 480V vb. dönüştürmek için kullanılan bir elektronik cihazdır. Değişken frekansa 50 Hz, 60 Hz veya 400 Hz ayarlanabilir ve değişken gerilimi farklı ülkelerin güç sistemlerine uyumlu hale getirir.

Standart ticari şebeke gücü alternatif akım (AC) gücüdür. AC, gücün nötr bir veri etrafında pozitif ve negatif dalgalandığı saniyedeki devir sayısını ifade eder. Dünyada iki standart vardır: 50 hertz ve 60 hertz. Avrupa, Asya ve Afrika'da 50 Hz yaygınken, Kuzey Amerika ve dünyadaki Brezilya, Suudi Arabistan Güney Kore gibi bazı ülkelerde 60 Hz standarttır. Türkiye şebeke frekansı 50Hz’dir. Bu şebeke frekansının cihazı çalıştırması için gereken 400Hz veya 60Hz’e frekansına dönüştürülmesi işlemi frekans dönüştürücü ile gerçekleştirilir. Frekans dönüştürücü bu durumda enerji verimliliği için gerekli olur.

Dinamik ve statik frekans konvertörü olmak üzere iki çeşidi vardır.

Dinamik Frekans Konvertörü: Frekans dönüşümü motor ve jeneratör kutup sayısı arasındaki bağlantı ile yapılır. Motor ve jeneratörü birleştirmek ve frekans değişimini başarmak amacıyla ekstra bir bant veya şanzıman kutusu kullanılmaz. Motor ve jeneratör sadece iki yatak tarafından desteklenen şaft üzerinde bir tek yapıda birleştirilir. Makineyi soğutmak için kullanılan pervanede aynı konvertörde şaft üzerine yerleştirilir.
Dinamik Frekans Konvertörleri gerek asenkron gerekse senkron motorlar ile akuple edilebilir. Asenkron motorlu dinamik frekans konvertörleri yükten-bağımsız hızda çalışırlar ve giriş güç faktörü düzenlenmemiş olur. Senkron motorlu dinamik frekans konvertörleri sabit bir hızda çalışırlar ve Motorun tahriğini değiştirerek güç faktörü 1’e ayarlanır.

Statik Frekans Konvertörü: Frekans dönüşümü iki aşamada gerçekleşir. Öncelikle giriş gerilimi doğrultucular vasıtasıyla DC gerilime çevrilir, ardından invertörler vasıtasıyla bu DC gerilim istenen frekanstaki AC gerilime çevrilir. Bu işlemler esnasındaki anahtarlama için diyodlar, tristörler veya transistörler kullanılır.

Konvertörlerin dayanıklı malzemeden yapılması, yangına karşı güçlü olması, kısa devre gibi sorunlarla karşılaşmaması gibi önemli özellikleri olmalıdır.

 

Frekans Konvertörü’nün Kullanım Alanları Nedir?

Frekans konvektörleri bilgisayarlarda kullanılan küçük güç kaynaklarından, elektrik dağıtım sistemlerine güç veren büyük sistemlere geniş bir alanda kullanılabilir. Konvektörler televizyonlar, aydınlatma lambaları, matkap, elektrikli süpürge gibi elektronik aletlerde de kullanılır.

Hassas ölçüm gerektiren işlerde kullanılan ölçüm aletlerinde de kullanılan invertörler enerji alanında da işlev görürler. Rüzgar ve güneş enerji santrallerinde kesintisiz, dengeli ve daha kaliteli bir enerji üretebilmek için kullanılabilen invertörlerden akülerden istenilen özellikte enerji çekebilmek için de yararlanılmaktadır. Kesintisiz güç kaynakları da (UPS)  invertör kullanılan cihazlar arasındadır.

 

Bu ürünün satışı geçici olarak yapılamamaktadır.

    Sunduğumuz Ürün ve Hizmetler

Detaylı Bilgi ve Fiyat Teklifi İçin Sizi Arayalım