Geleneksel sistemler, her bir alana (bölgeye) ayrı ayrı monte edilen radyal algılama devreleri ve tüm tesislerde en az iki siren devresi kullanır. Cihazlar, kontrol paneline sinyal vermek için farklı direnç seviyeleri (yük) kullanan basit iki durumlu (açık / kapalı) cihazlardır.
Adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, genellikle bir döngü (veya halka) şeklinde tek bir devrede bir dizi algılama ve alarm cihazını ayrı ayrı izlemek ve kontrol etmek için 'veri iletişim teknolojisini' kullanır. Her cihaza benzersiz bir kimlik numarası (adres) verilir ve kontrol paneli, bir algılama cihazı için konum metni, bölge bilgisi, alarm tipi vb. İle veya bir alarm veya çıkış cihazının ne zaman ve nasıl tetikleneceğine uygun şekilde yanıt verecek şekilde ayarlanabilir. Adresleme, yumuşak adresleme olarak bilinen karmaşık 'Otomatik Adresleme' sistemlerinden, elde tutulan programcılar aracılığıyla, 'sabit adresleme' olarak bilinen her cihazdaki basit dil anahtarı ikili kodlamasına kadar değişir.
Tespit cihazları alarm koşullarına daha iyi ve bazen ayarlanabilir hassasiyet sağlamak için genellikle 'analog teknoloji' kullanır. Bunun eski stil 'analog iletişim' ile bir ilgisi yoktur, ancak her sensörün (örneğin duman) değişken bir sinyal gerilimini analizi sağlamak için dijital bir sayıya dönüştürme biçimi ile ilgilidir.
Adreslenebilir sistemler, aşağıdakiler dahil olmak üzere eski geleneksel teknolojiye göre büyük avantajlar sunabilir:
Daha az kablo gereksinimi (ve dolayısıyla kurulum maliyetleri).
Tüm alanlarda ve tüm cihazlarda ortak olan basit loop tabanlı kablolama.
Büyük bir yeniden kablolama olmadan değişiklikleri ve değişiklikleri kapsayacak şekilde artan esneklik.
Sirenler algılama ile daha kolay entegre edilebilir.
Alarm durumunda sadece bir bölge veya alan numarası değil, nokta metni tanımlaması görüntülenir.
Adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, geleneksel bir sistemdeki bir devreden geçen elektrik akımındaki değişikliklere güvenmek yerine, dijital teknoloji, bağlı cihazlardan ana kontrol paneline bilgileri ikili kod olarak aktarır.
İkili kod, sinyalleme cihazındaki voltaj değişimleri tarafından oluşturulan bir analog sinyal olarak başlar. Adreslenebilir bir cihazda, bu varyasyonları ikili koda dönüştüren bir “mini bilgisayar” vardır. Cihaza ve iletmek üzere tasarlanan bilgi türlerine bağlı olarak, adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, geleneksel sistemlerin sağladığı tek tetikleme sinyalinin aksine, çok çeşitli kritik bilgileri kontrol paneline aktarabilir.
Dijital teknolojiyi kullandıkları için adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, kontrol panelinin cihazlardan alabileceği bilgi türlerinde çok daha geniş bir aralık sunar. Tüm adreslenebilir sistemler, sistemdeki her cihazın kontrol paneline konumunu sağlarken, daha yeni, “analog adreslenebilir” sistemler dedektörün ne kadar duman veya ısı algıladığı gibi daha fazla bilgi sağlar. Bu bilgi, kontrol panelinin alarm moduna ne zaman veya ne zaman girilmeyeceği gibi “akıllı” kararlar vermesini sağlar.
Adreslenebilir yangın alarm saha cihazların ilettiği en önemli bilgi, bir binada yangının olduğu yerdir. Adreslenebilir bir sistemdeki her cihazın tam yeri programlandığından, itfaiyeciler yangının daha hızlı bir şekilde yangına daha hızlı cevap verebilmelerini sağlamak için yangının binanın tam olarak neresine geldiğini bile bilmeden önce bilirler. Geleneksel bir sistemde, sistemin koruduğu alan tek bir oda değilse, itfaiyecilerin yangını bulmak için yayılması gerekecektir.
Adreslenebilir yangın alarm kontrol paneli ekipmanı üç temel işlevi yerine getirir:
Yangın algılama ve yangın alarm cihazı devreleri ve bu devrelere güç sağlanması gibi ekipman dışındaki devrelerin otomatik olarak izlenmesi ve kontrolü
Yangın sinyalleri, arıza sinyalleri ve konumları
Yangın sinyali sonrasında test etme, cihazların devre dışı bırakılması, yangın sinyallerinin tetiklenmesi, sesli yangın uyarılarının susturulması ve sistemin sıfırlanması gibi işlemleri kolaylaştırmak için manuel kontrol
Panel, devrelerin sürekli izlenmesini ve arıza ve yangın alarm durumları için hem sesli hem de görsel işaretlerin sağlanmasını gerektirir. Diğer gereksinimler arasında alarm sirenlerinin yalnızca manuel olarak susturulur, ardından kontrol panelinin sistem sıfırlanana kadar sesli ve görsel sinyaller verir. Alarm sirenlerinin susturulması, alarmın diğer bölgelerde yükseltilmesini engellememektedir. Kontrol ve gösterge panelleri, sabit yangın söndürme, kapı kapatma vb. gibi yan hizmetlerin işletilmesi için tesisler içerebilir.
Ekipman Yangın ve Kurtarma Servisi tarafından kullanılan ve tercihen binanın dışından görülebilen giriş ile yangın riski düşük bir alanda ve zemin katta bulunmalıdır. Tüm bina kullanıcıları için ortak bir alanda bulunmalı ve otomatik algılamanın kullanıldığı yerlerde, Kontrol Paneli korunan bir alanda olmalıdır. Bir alarm sireni Kontrol Ünitesinin yanına yerleştirilmeli, ancak telefon konumuna çok yakın olmamalıdır. Normalde Kontrol Paneline bitişik olarak binanın uygun bir bölge şeması kurulmalıdır.
Dedektörler dört ana tipe ayrılabilir: Isı dedektörleri, Duman dedektörleri, Karbon Monoksit dedektörleri ve Çoklu sensör dedektörleri.
Isıya duyarlı nokta dedektörleri
Nokta dedektörleri iki tipe ayrılabilir.
Önceden belirlenmiş bir sıcaklığa maruz kaldığında çalışır. Değişen ortam hava sıcaklıklarını dikkate almak için farklı sıcaklık derecelerini kontrol eder.
İkinci tip sıcaklık artışı oranında çalışır. Yükselme sıcaklığı detektörü, sabit sıcaklık çalışması için eriyebilir bir eleman da içerebilir.
Her iki tip de açık, kapalı veya hat izlemeli sistemlere dahil edilmek için uygundur.
Doğrusal detektörler
Bunlar önceden belirlenmiş bir sıcaklıkta açık devre cihazı olarak çalışacak ısıya duyarlı bir kablo biçiminde olabilir. Kablo yalıtımının erimesi iletkenler arasında kısa devre sağlar. Operasyondan sonra, hasar görmüş kablo uzunluğu değiştirilmelidir. Depolar gibi geniş alanlarda doğrusal dedektörler kullanılabilir. Yükselme hızı prensibi ile çalışan ısı pnömatik dahil olmak üzere alternatif lineer dedektör tipleri mevcuttur .
Duman Dedektörleri
İyonizasyon, ışık saçılımı ve ışık kararması ile çalışan üç temel tip vardır.
İyonlaşma
Nem veya basınçtaki ortam değişikliklerini belirlemek için referans olarak kullanılır. Yangın herhangi biri odaya girdiğinde, akım akışı azalır. Bu damla bir alarm sinyalini başlatmak için kullanılır.
Işık kararması
Belirsiz tipte, duman bir ışık kaynağı ve fotoğraf hücresi arasındaki bir ışık huzmesine müdahale eder, fotoğraf hücresi çıkışındaki değişiklik bir alarm başlatmak için kullanılır. Bu tür algılama, kaynak ve fotoğraf hücresi bir miktar mesafeyle konumlandırılmış geniş alanları korumak için kullanılabilir.
Işık saçılması
Işık saçılma detektörü Tyndall etkisi üzerinde çalışır, ışık kaynağı fotoğraf hücresinin üzerine düşmeyecek şekilde karanlık bir hazne ile bir fotoğraf hücresi ve ışık kaynağı birbirinden ayrılır. Dumanın hazneye geçişi, kaynaktan gelen ışığın dağılmasına ve fotoğraf hücresine düşmesine neden olur, hücre çıkışı bir alarm başlatmak için kullanılır.
Işık saçılımı ve ışık engelleyici dedektörlerin her ikisi de görünür dumanı algılar. İyonizasyon detektörü ve ışık saçılma detektörü normal olarak BESA kablo kanalı montajına uygun tek bir ünitedir. Bazı modellerde duman dedektörü kafası, bakım veya değiştirme için kolayca çıkarılması için ana gövdeye süngü sabitleme ile tutturulur. Bazı dedektörlerin iki telli devreler için uygun olduğu, bazılarının ise üç veya dört telli bağlantı gerektirdiğine dikkat edilmelidir. Duman dedektörleri sürekli bir güç kaynağı gerektirir. Hareketsiz koşullar altında 100 mikro amperlik bir akım ve alarm koşulları altında 45 miliamper akım çekerler. Güç kaynağını boyutlandırırken bunun akılda tutulması gerekir. Duman dedektörleri genellikle 24 dc ile çalışır. Dedektörler mutfaklarda, şöminelerin yakınında veya aşırı egzoz dumanı olan alanlarda veya hava besleme kanallarının veya difüzörlerinin 2m yakınında konumlandırılmaya uygun değildir.
Karbon monoksit dedektörü
Karbon monoksit (CO) yangın dedektörleri, havadaki karbon monoksit seviyesini algılayan elektronik dedektörlerdir. Genellikle kimyasal formülü CO ile bilinen karbon monoksit, yanma sonucu oluşan zehirli bir gazdır. Ev güvenliği için kullanılan, gaz yangınları veya kazanlar gibi cihazlarda eksik yanma ile üretilen karbon monoksite karşı korunmak için kullanılan CO dedektörleri ile aynı değildir.
CO yangın dedektörleri aynı tip sensörü kullanır, ancak daha hassastır ve daha hızlı tepki verir. CO dedektörleri, karbon monoksiti algılayan ancak duman veya başka herhangi bir yanma ürünü olmayan bir elektrokimyasal hücreye sahiptir. Hücreler fazla güç gerektirmez, bu nedenle dedektörler normal duman ve ısı dedektörleri ile elektriksel olarak uyumlu hale getirilebilir. Yangın dedektörleri olarak etkilidirler, ancak sadece belirli yangın türleri için. Bazı yangının bulunduğu yerden biraz uzakta tespit edilebilen karbon monoksit üretir. Bu tür yangınlar için bir CO yangın dedektörü muhtemelen bir duman dedektöründen önce çalışacaktır. Bununla birlikte, duman dedektörleri, yükselen bir duman tüyü üreten bir yangına neredeyse her zaman daha iyi bir yanıt verecektir. CO yangın dedektörleri yanan yangınlara kötü yanıt verir. CO yangın dedektörleri duman dedektörlerinden farklı prensipler üzerinde çalıştığı için yanlış alarm davranışları farklı olacaktır. Örneğin, buhar, toz veya çoğu pişirme dumanından etkilenmezler. Bununla birlikte, yüksek hassasiyetleri nedeniyle, başlayan gaz ısıtıcıları tarafından üretilen zararsız geçici CO seviyelerinden veya bir pencereden giren araç egzoz dumanlarından yanlış alarm verebilirler. Bu olaylar optik duman dedektörünü etkilemez. Her zaman olduğu gibi, yangın algılama kapasitesi ve yanlış alarmlar arasında en iyi dengeyi sağlamak için dedektör uygulama için seçilmelidir.
Çoklu sensör dedektörü
Bu dedektör, optik ve ısı sensörlerinden gelen girdileri birleştirir ve bunları karmaşık bir algoritma kullanarak işler. Kontrol paneli tarafından çağrıldığında, hem optik hem de ısı sensörlerinden gelen birleşik yanıtlarla belirlenen bir analog sayıyı döndürür. Çok çeşitli yangınlara karşı duyarlı olacak şekilde tasarlanmıştır ve birçok durumda iyonizasyon dedektörü yerine kullanılabilir.
Optik duman haznesinden ve sıcaklık sensöründen gelen sinyaller bağımsızdır ve detektörün yakınında sırasıyla duman seviyesini ve hava sıcaklığını temsil eder; dedektörün mikro kontrolörü her iki sinyali de işler. Sıcaklık sinyali işleme, duman sinyali ile kombinasyon için sadece yükselme oranı bilgilerini çıkarır. Dedektör sıcaklıktaki yavaş artışlara cevap vermez, ancak ani bir değişiklik 20 saniye boyunca devam ederse duman olmadan alarm verebilir. Çoklu sensördeki işlem algoritmaları sapma dengelemesini içerir.
Manuel Yangın Butonları
Bir Cam Kırılma Çağrı Noktası, personelin ön panodaki kırılabilir camı kırarak alarmı aktifleştirmesine olanak sağlayan bir cihazdır. Zeminden 1,4 m monte edilmeli ve kolayca görülebilecekleri yere oturtulmalıdır. Manuel Yangın Butonları, merdivenlerin zemin katlarına ve açık havaya çıkışlara yerleştirilmelidir. Çağrı Noktalarının, bir merdivene erişim kapısının zemin tarafına takılması gerektiği, böylece menşe katın Kontrol Panelinde belirtilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Gerektiğinde ekstra noktalar yerleştirilmelidir, böylece binadaki herhangi bir noktadan en yakın çağrı noktasına en büyük mesafe 30 metreyi geçmez. Yüksek riskli bölgelerde veya yolcuların hareket halinde yavaş olma olasılığı yüksekse, daha fazla sayıda Çağrı Noktası gerekebilir. Alev almaz yangın butonları mevcuttur,
Birçok alarm sireni tipi mevcuttur ve şunları içerir:
Kubbe çanlar - zil içinde bulunan çalıştırma mekanizması.
Zil dışında çalışma mekanizmalı çanlar.
800 veya 1000 Hz aralığında normalde mono veya çok tonlu çıkışa sahip elektronik katı hal sirenleri.
1.200 - 1.700 Hz aralığında çalışan küçük sirenler.
Genellikle 400 - 800 Hz frekans aralığında çalışan 0.17kw ila 11kW arasında değişen büyüklükteki sirenler.
300-400 Hz aralığında çalışan kornalar ve motor veya pnömatik operasyonlar.
Yeterli işitilebilirlik için genel alanlarda ortamın 5 desibelden daha az olmayan bir alarm gürültü seviyesi sağlanmalıdır, ancak uyku alanlarında, uyuyan kişileri uyandırmak için minimum 65 desibel ve 75 desibel civarında bir seviye sağlanmalıdır. Genellikle çan, elektronik sirenler ve küçük sirenler 6, 12, 24 ve 48V dc ile kullanılabilir. Sirenler normalde motor gücüne bağlı olarak tek veya üç fazlı şebeke voltajında çalıştırılır. Dış ortam sirenlerine düşük sıcaklık koşullarına karşı koruma sağlamak için ısıtıcılar ve termostatlar takılmalıdır. Genel seslendirme sistemleri alarmlar için kullanılabilir ve görsel sinyaller özel durumlarda kullanılabilir.
Şebeke ve batarya olmak üzere iki güç kaynağı gereklidir ve bunlar normalde Yangın Alarm Kontrol Paneline yerleştirilmiştir. Bekleme pilleri, sistemin binanın boş olması muhtemelden 24 saat daha uzun süre şebekesiz çalışmasına izin vermeli ve ardından sirenleri yarım saat daha desteklemelidir. Şebeke beslemesi bir acil durum jeneratörü tarafından destekleniyorsa altı saat bekleme artı yarım saat alarm yükü yeterlidir. Tüm modern Yangın Alarm Sistemleri 24 volttur. Orta ve daha büyük boyutlu Yangın Alarm Sistemlerinde, bekleme pilleri genellikle Kontrol Paneline sığmaz. Bekleme pillerinin ayrı bir muhafaza içinde bulunduğu yerlerde, bu muhafaza ana Yangın Alarm Kontrol Paneline olabildiğince yakın olmalıdır. Güç kaynağı veya pil yuvası, ana Yangın Alarm Kontrol Panelinden 10 metreden daha fazla yer alıyorsa, ciddi voltaj düşmesi sorunları ortaya çıkabilir.
Bu üniteler normalde cam kırılma teması, yangın alarm sireni, pil ve şarj cihazı içerir. Üniteler küçük oteller, mağazalar, misafirhaneler vb. İçin uygundur. Tek bir sirenden 3 saatlik alarm vermesi beklenebilir. Duman dedektörleri içeren bağımsız üniteler de mevcuttur.
Uygun kablolama ve kablo tiplerine ilişkin öneriler, minimum iletken boyutları ile birlikte yer almaktadır, ayrıca kurulum türüne göre izlenen veya izlenmeyen devreler için uygun kablo tiplerini de içerir. Yangın alarm devre kablolarının özel olması gerekmektedir. Hat arızasının izlenmesi için gerektiğinde takılacak uç hat cihazlarına sahip olmalıdır.
Adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, binanızdaki herhangi bir yangın veya tehlikenin yerini bulmanın kolay ve güvenilir bir yolunu sunar. Merkezi bir kontrol paneline veya birden fazla panele bağlı olarak, adreslenebilir bir sistem herhangi bir alarmın nerede tetiklendiğini size bildirir. Kontrol panelleri ayrıca yangın söndürme ekipmanını tetiklemek veya yanlış tetiklenen alarmları sıfırlamak için bir araç sağlayabilir. Adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, ayrıntılı geri bildirim ve kontrol gerektiren büyük binalarda ve konumlarda bir zorunluluktur.